MaakLab Macharen

“Vaak was de gemeente leidend in de aanpak, maar we stappen daar meer vanaf”

MACHAREN | Met de presentatie van plannen over onder andere ‘gastvrije ontmoetingsplekken’ en ‘Macharense jeugd heeft de toekomst’ werd MaakLab Macharen zaterdag afgesloten. Drie Maakteams presenteerden hun plannen voor ontmoeten in Macharen aan inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers uit het dorp.

In DromenLab Macharen brachten mensen uit Macharen en de gemeente Oss afgelopen april wensen en mogelijkheden samen om elkaar te ontmoeten in Macharen. Ook deelden inwoners en ondernemers hun dromen. In één week zijn ruim 900 ideeën binnengekomen over ontmoetingsplekken, sporten en spelen, terrassen, groen en gezelligheid. In vervolg op het DromenLab organiseerden De Plekkenmakers een MaakLab. Tijdens een periode van acht weken hielpen zij inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers om plannen te maken die ontmoeting mogelijk maken. Vijftien deelnemers waren enthousiast om samen te werken en acties op te pakken. In drie Maakteams werken zij aan ontmoetingsplekken, een nieuw activiteitenprogramma en plekken voor de jeugd, die samen met de jeugd worden ontwikkeld.

De Bongerd
Belangrijk voor de toekomst van Macharen is De Bongerd. Voor nieuwbouw ligt een bedrag van zo’n 1,4 miljoen euro klaar, maar waar moet het gemeenschapshuis komen? En wat gaat er met het schoolgebouw gebeuren, aangezien de basisschool over een aantal jaar samen gaat met de scholen in Megen en Haren. En wanneer start de woningbouw op de voormalig voetbalvelden? “Een spannende discussie is de locatie, wat komt waar”, aldus wethouder Frank den Brok. “Pas als alles duidelijk is, kunnen we echt de puzzel gaan leggen. We zijn er nog niet, maar dit is een mooie tussenstap. We vragen nog even om inzet, geduld en vertrouwen.” Over het traject met De Plekkenmakers is de wethouder tevreden. “Vaak was de gemeente vrij leidend in de aanpak. Maar de laatste jaren stappen we daar meer vanaf. Zoals in Herpen en Ravenstein, waar we de meningen van inwoners over het gemeenschapshuis prominent hebben meegenomen. Daar gaan we vaker naartoe in de toekomst. Compliment voor de inwoners van Macharen, die van zich hebben laten horen in dit interactieve proces.”

Weekblad Regio Oss

Recente berichten

Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan

Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan

Het voormalig verpleeghuis De Hey-Acker in Beneden-Leeuwen staat al twaalf jaar ‘leeg’. In samenwerking met De Kernen, zorggroep Maas & Waal en gemeente West Maas en Waal zijn De Plekkenmakers het proces gestart om de herontwikkeling van het pand en omliggend terrein uit te bouwen tot een zorgzame buurt.

Bloemhof. Mijn huis en bodemdaling

Bloemhof. Mijn huis en bodemdaling

De Plekkenmakers hebben de afgelopen maanden de Gemeente Rotterdam i.s.m. coöperaties Hef Wonen en Woonstad Rotterdam geholpen met het organiseren, faciliteren en begeleiden van live bijeenkomsten voor bewoners en ondernemers op drie locaties in Bloemhof. Via digitale bijeenkomsten vanuit het Timmerhuis werden ook particuliere verhuurders geïnformeerd over bodemdaling.

Van top down, zoals we het altijd deden, naar de tijd van bottom up

Van top down, zoals we het altijd deden, naar de tijd van bottom up

In de derde weg werken we samen aan nieuwe ideeën en voeren dat ook samen uit. Ieder vanuit zijn eigen belang en kennis. De gemeente bewaakt het budget en de wettelijke kaders en de belanghebbenden brengen hun kennis van de praktijk mee. Zo zijn zij samen eigenaar van de plannen en de uitvoering.

Glenn van der Vleuten

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Glenn als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Glenn is kwartiermaker en participatie specialist bij De Plekkenmakers. Centraal in zijn werkzaamheden staat: verandering. En meer in het bijzonder co-creatie en sociale innovatie. Hij voegt creatiekracht toe aan vraagstukken en weet dit als geen ander om te zetten in organisatievermogen.

glenn@deplekkenmakers.nl
06-10886132