Slow Food

Snel én secuur een plek maken? Dit is het recept!

Als ik vanochtend iets wens, kan ik het vanmiddag in huis hebben. Techniek is niet meer een beperkende factor. Dit geldt ook voor professionele processen. ‘On demand’ is gaan behoren tot onze collectieve mindset. Maar er zijn nu eenmaal vraagstukken die complex zijn. Die je dwingen om stil te staan bij  de vraag welke weg het beste gelopen kan worden. En daar is juist weer geduld voor nodig. Herken jij dit dilemma? Zijn snelheid en geduld te combineren? En wat is daarvoor ‘het recept’?

‘We rijden vanmiddag nog naar Mediamarkt!’

Ik was onlangs op zondagochtend bij een vriendin op bezoek. De tv had het de avond ervoor definitief begeven en het gezin discussieerde over de beste keuze voor een vervangende LCD. Persoonlijke ervaringen werden afgewisseld met reviews van websites. De nieuwe tv moest er snel komen om geen favoriete series te hoeven missen. Ik grapte dat het jammer is dat tv-programma’s wél ‘on demand’ zijn, maar het toestel zelf niet. Waarop de reactie kwam: ‘Mediamarkt is toch op zondag open!’.

‘Vanochtend besteld, vanmiddag al in huis’

Ik vind het ongelofelijk knap dat bedrijven binnen een relatief korte periode erin zijn geslaagd om hun processen zódanig te organiseren dat de tijd tussen bestelling en levering steeds korter wordt. Dat vrijwel alles online te bestellen is. En op vrijwel elk moment van de dag af te leveren is. Vergeleken met enkele jaren geleden is dat een enorme vooruitgang. En het einde is nog lang niet in zicht!

‘Een lange adem of een quick fix?’

Als Plekkenmaker merk ik dat ‘on demand’ zich ook beroepsmatig in ons hoofd genesteld heeft. We denken steeds meer in termen van nu of vandaag. De focus op een snelle oplossing krijgt vaak voorrang boven een consequente, consistente en duurzame aanpak. De neiging om in projecten te denken is groot. Ik zie ook een tegenhanger. Want de realiteit is; er zijn nu eenmaal vraagstukken die complex zijn. Die gelaagd zijn en tijd vragen.

De Plekkenmakers

‘Serieus genomen voelen vraagt om serieus de tijd voor iemand nemen’

Neem als voorbeeld het vraagstuk van een gebiedsontwikkeling. Gemeenten vinden het belangrijk dat buurtbewoners betrokken en serieus genomen worden in hun wensen en bezwaren. Een proces dat aandacht én tijd vraagt: Alle betrokkenen in kaart brengen. Relaties en vertrouwen opbouwen. De juiste informatie op de juiste manier presentabel maken. Mensen de ruimte en rust geven om informatie tot zich te laten doordringen. Belanghebbenden bij elkaar brengen om te onderzoeken of er een ‘common ground’ is voor een gedragen aanpak. Kortom, een heel proces dat telkens zorgvuldig en op maat doorlopen moet worden. En waarbij je van tevoren niet weet welke verrassingen (of teleurstellingen) je tegenkomt.

De Plekkenmakers

‘Geduld wordt een schaars product’

Ik merk dat opdrachtgevers steeds meer moeite hebben om geduld op te brengen. Of het zich simpelweg niet meer kunnen permitteren. Veranderingen gaan zo snel. Onder druk om snel te leveren, moet een oplossing niet te lang op zich laten wachten. Terwijl ze tegelijk begrijpen dat het juist waardevol kan zijn om de boel eens een poosje te laten ‘sudderen’. Zoals je een gerecht rustig laat pruttelen voor een rijkere smaak.

‘Alle potjes op het vuur’

Opdrachtgevers worstelen met dit dilemma. Als Plekkenmakers begrijpen we dit en helpen we hier graag bij. Want da’s het fraaie van onze aanpak: we doen in snelheid én geduld! Opdrachtgevers zijn positief verrast dat we binnen een maand een Dromenlab op poten zetten en twee weken later al de presentatie aan het college verzorgen. Mét in- en extern draagvlak en enthousiasme voor het vraagstuk of de oplossing. En dat er met een Dromenexpeditie binnen twee maanden een nieuwe business op papier staat. Hoe dat kan? Natuurlijk door hard en snel te werken. Met een deskundig en enthousiast team van professionals dat er met elkaar flink de druk op houdt. Maar ook door uitgebreid de tijd te nemen om door te vragen, ‘insights’ op te halen en voortdurend in woord én beeld te werken. En natuurlijk door ‘alle potjes op het vuur’ te houden en lekker te laten sudderen. Krijg jij ook al trek?

Glenn van der Vleuten

Social innovator | Procesmanager | Bruggenbouwer

glenn@deplekkenmakers.nl

06-10886132

Recente berichten

Kleur bekennen op weg naar een conceptvisie voor Brinkhuis Baarn

Kleur bekennen op weg naar een conceptvisie voor Brinkhuis Baarn

Nadat we eerder kennis hebben gemaakt en de individuele ambities (van o.a. verenigingen en organisaties) met elkaar hebben gedeeld gingen we deze week dieper in op de gezamenlijke visie voor het Brinkhuis! We evalueerden de resultaten met een terugblik en vertaalden de dromen en ambities…

Een zoektocht naar de gezamenlijke ambitie voor Brinkhuis Baarn

Een zoektocht naar de gezamenlijke ambitie voor Brinkhuis Baarn

Het beoogde Brinkhuis staat letterlijk en figuurlijk midden in de gemeenschap van Baarn. Samen met mogelijk toekomstige partners en Gemeente Baarn gaan De Plekkenmakers de behoefte van Baarnaren in beeld brengen om een gedragen visie op ontmoeten voor de Hoofdstraat 1 in Baarn op te stellen.

Badhotel Renesse breidt zich weer uit, nu met City Spa Renesse!

Badhotel Renesse breidt zich weer uit, nu met City Spa Renesse!

In het Zeeuwse Renesse hielpen we eigenaar Olav Davidse om zijn visie voor Badhotel Renesse te vertalen naar een onderscheidende positionering als ‘Verfrissende klassieker aan Zee’. Na Villa Westerduin en Villa Noordzee zijn we dit jaar samen van start gegaan met de volgende upgrade, namelijk City Spa Renesse.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734