Drinkwaterbedrijf
Oasen
Oasen staat voor een drinkwatervoorziening die inwoners en bedrijven onder gelijke condities toegang geven tot gezond, betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam drinkwater. Oasen hanteert hoge standaarden voor de kwaliteit en de beschikbaarheid van drinkwater en handelt doelmatig en klantgericht. Dat bereikt Oasen door continue ontwikkeling en interactie met haar omgeving.
In verband met de voorgenomen kantoorverbouwing van haar kantoorgebouw in Gouda, van traditioneel kantoorconcept naar activiteitgerichte werkomgeving, werkt De Plekkenmakers samen met ontwerpteam Oasen.
Huisvestingsadvies
met en voor medewerkers
De Plekkenmakers vertalen huisvestingswensen van 300 medewerkers naar een advies in samenwerking met architect en andere adviseurs en begeleiden een optimaal participatie- en communicatieproces met de gebruikers om te komen tot een gedragen en verbindende visie op de nieuwe werkomgeving en -afspraken.
Oasen stelt de volgende doelstellingen binnen de kaders van het PVE, in
volgorde van belang, bij de verbouwing van haar huidige kantoor naar de nieuwe huisvesting:
- Duurzaam: Het kantoor op duurzame wijze, milieu- en onderhoudsvriendelijk, verbouwen en exploiteren; De ambitie is het kantoor slim, zelfvoorzienend en flexibel maken; Aandacht voor het terugdringen van onnodig energieverbruik, toepassing van duurzame en circulaire (bouw)materialen, energieneutraal en CO2-neutraal.
- Huisvesting: Prettige en representatieve werkomgeving voor medewerkers en bezoekers van Oasen; Aansluiting bij kernwaarden van Oasen: transparantie in de vorm van open structuren en zichtlijnen, ontmoetingen bevorderen.
- Werkomgeving: Hybride werken: gericht op samenwerken, brainstormen, creatieve sessies en sociale contacten onderhouden in hun werkomgeving; Activiteit gerichte werkplek.
- Architectuur: Behoudt vleugels van het gebouw; Efficiënt gebruik van de ruimtes; Voorkomen van leegstand
Van kantoor naar bruisende werkplek
Na interviews met sectoren en teammanagers, en sessies onder werknemers om mee te denken over het ontwerp van een activiteitgerichte werkomgeving, gaan we nu over op de implementatie van het nieuwe manier van werken.
We stellen voor een mindset-verandering teweeg te brengen onder het personeel, zodat de overgang naar een nieuwe manier van werken (nmw) zo soepel mogelijk zal verlopen. Daarvoor volgen we het ADKAR-model. Het systeem gedijt op een bewuste keuze (kennis en vaardigheden) en afspraken met je collega’s.
Resultaten
-
Vertalen van huisvestingswensen naar een advies in samenwerking met architect en andere adviseurs;
-
Begeleiden van een optimaal participatieproces met de gebruikers;
-
Gezamenlijk gevoel en positieve energie dat de basis vormt voor verdere samenwerking in ontwerpteam met andere percelen;
-
Bewaken van de gekozen oplossing;
-
Managen van belangen en verwachtingen in een verandertraject.