Meld je aan voor het PlekEvent op 28 januari!

MaakLab Macharen

Visie op ontmoeten in Macharen

Ontmoeten in Macharen: dat doen we samen!
In Macharen zijn steeds minder gemeenschappelijke voorzieningen waar mensen elkaar kunnen treffen. De voetbalvereniging en peuterspeelzaal zijn weg en de basisschool gaat sluiten. Inwoners kunnen elkaar ontmoeten in Gemeenschapshuis De Bongerd, maar ook op enkele andere plekken in Macharen.

Samen tot een visie komen op ontmoeten

Werkgroep Ontmoeten Macharen, Stichting gemeenschapshuis De Bongerd en de gemeente Oss werken aan een visie op ontmoeten in Macharen. Dat doen zij samen met De Plekkenmakers. De belangrijkste vragen zijn: op welke plekken en op welke manieren kunnen inwoners elkaar in de toekomst ontmoeten in Macharen? Welke activiteiten en voorzieningen zijn belangrijk? En hoe kunnen we dat samen goed organiseren?

Met het hele dorp meedenken

In DromenLab Macharen zijn in één week tijd ruim 900 ideeën binnengekomen over de wensen en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten in Macharen! Inwoners van Macharen, bedankt voor jullie deelname aan DromenLab Macharen! Het resultaat van DromenLab is een enorme diversiteit aan dromen en ideeën over ontmoeten in Macharen. 

MaakLab Macharen
MaakLab Macharen
MaakLab Macharen

Van dromen naar maken naar doen!

Tijdens een periode van acht weken waren vijftien deelnemers enthousiast om samen te werken en acties op te pakken. In Maakteams werkten zij aan ontmoetingsplekken, een nieuw activiteiten- programma en plekken voor de jeugd, die samen met de jeugd worden ontwikkeld. De Maakteams keken er naar uit om hun plannen met het dorp te delen.

Met presentaties van de plannen over ontmoeten, door drie Maakteams op drie plekken aan inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers uit het dorp, werd MaakLab Macharen op zaterdag 3 juli afgesloten.

Voor de realisatie van een nieuw gemeenschapshuis doorlopen we samen twee trajecten parallel aan elkaar: het ontwerptraject en het organisatietraject.

Resultaten

  • Voor én met het dorp Macharen;
  • Inzicht in haalbaarheid van plannen;
  • Zichtbaar resultaat in de vorm van proeftuinen;
  • ‘Trekkers’ en ‘helpers’;
  • Reuring en activiteit in het gebied;
  • Eensgezindheid door het open participatieproces.

Ontmoeten in Macharen: dat doen we samen!

Glenn van der Vleuten

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Glenn als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Glenn is kwartiermaker en participatie specialist bij De Plekkenmakers. Centraal in zijn werkzaamheden staat: verandering. En meer in het bijzonder co-creatie en sociale innovatie. Hij voegt creatiekracht toe aan vraagstukken en weet dit als geen ander om te zetten in organisatievermogen.

glenn@deplekkenmakers.nl
06-10886132