Het DNA van Katendrecht
Het is fijn wonen, leven en uitgaan op de Kaap. Iedereen is het daarover eens. Katendrecht kenmerkt zich door oud havengebied, schiereiland in de Maas. Dat is het DNA van Katendrecht. Vanuit die waarden én met ruimte voor vernieuwing en innovatie werkt de gemeente aan nieuwe plannen voor deze Rotterdamse plek.
Katendrecht is nog niet af. Gemeente Rotterdam is ruim 15 jaar bezig met de herontwikkeling van Katendrecht en wil graag samen met huidige, nieuwe bewoners en ondernemers verder bouwen aan dit historische stukje stad.
InformatieLab Katendrecht
Een aantrekkelijke wijk met voldoende buitenruimte. Een wijk met een mix van winkels & horeca, kunst & cultuur, een buurthuis of andere activiteiten. Waar mensen elkaar spontaan ontmoeten op gezellige terrassen. Een veilige en bereikbare leefomgeving met fijne leer- & werkplekken. Én de moeite waard om te bezoeken. Voor nu en in de toekomst!
Gemeente Rotterdam en De Plekkenmakers organiseerden een tweedaagse InformatieLab op Katendrecht als start van een reeks gesprekken met de wijk. Wat is er al gedaan en hoe ontwikkelt Katendrecht zich nog de komende jaren?
Het doel van de bijeenkomsten was met bewoners en ondernemers in gesprek te gaan, op te halen wat er leeft en speelt in de wijk en om te informeren over de plannen en projecten die de gemeente (samen met ontwikkelende partijen) heeft voor Katendrecht. Dat is goed gelukt! Het waren geslaagde dagen met ruim 200 bezoekers. Daarnaast vulden 240 mensen de online enquête in en deelden 194 mensen hun vragen of ideeën via de website.
“Het was zeer informatief en wij hebben veel nieuws gehoord en gezien. Goede manier om het gesprek te voeren met medewerkers die aan de plannen werken en ideeën te delen.”
De Veranderstad
Hoe moet Rotterdam er in de toekomst uitzien? Hoe leven, wonen, werken, leren en recreëren we in onze mooie stad. De gemeente heeft dit beschreven in de omgevingsvisie. Die heeft ze de titel De Veranderstad meegegeven.
Dat is niet voor niets, want wie in Rotterdam woont, ervaart het zelf: Rotterdam verandert snel. Voor de groei van Rotterdam kijkt de gemeente naar prioriteiten. Uit gesprekken met de stad blijkt dat deze (zie afbeelding) 5 thema’s prioriteit krijgen.
Wat staat er in de omgevingsvisie?
De omgevingsvisie beschrijft hoe de stad en de haven er in de toekomst uit gaan zien. Om de stad sterker te maken gaat Rotterdam onder meer verstedelijken. Verstedelijken betekent dat we woningen en voorzieningen (winkels, buurthuizen, gezondheidscentra etc.) bouwen binnen de bestaande stad.
Rotterdam zet in op een groei van de stad op twee oevers van de Maas. En dus ook op Katendrecht. De gemeente wil iedereen de ruimte geven, maar ook rekening houden met de huidige bewoners en ondernemers. Tegelijk wil de gemeente de omgeving respecteren en de natuur.
Het gesprek samen voortzetten!
In opdracht van de gemeente hebben we de uitkomsten van de dagen en de enquête uitgewerkt tot digitale InformatieBoek Katendrecht. Hierin vind je ook de informatiepanelen terug die tijdens de bijeenkomst op 17 november te zien waren.
We bouwen graag samen verder. De bijeenkomsten zijn de start van een reeks gesprekken. In 2023 laat de gemeente weten wat er met de uitkomsten gaat gebeuren. Verder laat de gemeente weten hoe zij invulling gaat geven aan communicatie en participatie en wanneer de volgende bijeenkomsten zijn.
Meer informatie over alle nieuwe ontwikkelingen? Bekijk de film en verder informatie over de ontwikkelingen op Katendrecht.
Resultaten
- Met bewoners en ondernemers in gesprek te gaan over wat er leeft en speelt in de wijk;
- Bewoners informeren over de plannen en projecten die de gemeente, samen met ontwikkelende partijen, heeft voor Katendrecht.
- Een goede format en basis voor een reeks;
- De uitkomsten van beide dagen en de enquête zijn in een digitaal verslag uitgewerkt.