Plattegrond Katendrecht (met legenda)

Samen verder bouwen aan de Kaap?

We organiseerden een tweedaagse InformatieLab op donderdag 17 en maandag 21 november 2022 in Kantine Walhalla!

De komst van Erasmusbrug in de jaren negentig was de aanjager voor de bouw op de Kop van Zuid in Rotterdam. Zo is er de afgelopen jaren gebouwd aan een binnenstad op twee oevers van de Maas. Die is nog niet af. Ook op Katendrecht zal er daarom de komende jaren nog worden gebouwd. Bouwen is nodig, omdat er een tekort aan huizen is. De gemeente wil een huis voor elke Rotterdammer. Bij de uitwerking van de plannen wil de gemeente graag met jou in gesprek, ook over jouw ideeën. Je bent van harte welkom op de InformatieLabs in opdracht van de gemeente Rotterdam. Ze zijn de start van een reeks.

Het DNA van Katendrecht

Het is fijn wonen, leven en uitgaan op de Kaap. Iedereen is het daarover eens. Katendrecht kenmerkt zich door oud havengebied, schiereiland in de Maas. Dat is het DNA van Katendrecht. Vanuit die waarden én met ruimte voor vernieuwing en innovatie werkt de gemeente aan nieuwe plannen voor deze Rotterdamse plek.

Samen verder bouwen aan…

…Een aantrekkelijke wijk met voldoende buitenruimte. Een wijk met een mix van winkels & horeca, kunst & cultuur, een buurthuis of andere activiteiten. Waar mensen elkaar spontaan ontmoeten op gezellige terrassen. Een veilige en bereikbare leefomgeving met fijne leer- & werkplekken. Én de moeite waard om te bezoeken. Voor nu en in de toekomst! 

Katendrecht is nog niet af. Gemeente Rotterdam is ruim 15 jaar bezig met de herontwikkeling van Katendrecht en wil graag samen met huidige, nieuwe bewoners en ondernemers verder bouwen aan dit historische stukje stad.

We hopen dat je mee doet. Wat is er al gedaan en hoe ontwikkelt Katendrecht zich nog de komende jaren? Wat speelt er nu in de wijk en wat vinden bewoners belangrijk? Alle inbreng, tips en ideeën worden op prijs gesteld. Deel jouw ideeën en wensen voor deze plek in Rotterdam.

Op donderdag 17 november vond InformatieLab 1 plaats over de plannen die de gemeente heeft voor Katendrecht. De gemeente gaf toelichting op verschillende thema’s zoals wonen, verkeer, onderwijs, voorzieningen (zoals winkels, horeca, zorg) maar ook communicatie en participatie. Een geslaagde middag en avond met ruim 80 bezoekers.

Op maandag 21 november vond InformatieLab 2 plaats over de projecten Scharnier, Bay House, de Bund, de Schalm en de Steiger en het inrichtingsplan rondom Havenkwartier. De ruim 100 bezoekers vonden het een zeer informatieve avond met veel te zien en te horen.

Je kunt nog op onderstaande manier meedoen:

  • Vul de enquête in via deze website tot maandag 5 december!
perspectieven

De Veranderstad

Hoe moet Rotterdam er in de toekomst uitzien? Hoe leven, wonen, werken, leren en recreëren we in onze mooie stad. De gemeente heeft dit beschreven in de omgevingsvisie. Die heeft ze de titel De Veranderstad meegegeven.

Dat is niet voor niets, want wie in Rotterdam woont, ervaart het zelf: Rotterdam verandert snel. Voor de groei van Rotterdam kijkt de gemeente naar prioriteiten. Uit gesprekken met de stad blijkt dat deze (zie afbeelding) 5 thema’s prioriteit krijgen.

Wat staat er in de omgevingsvisie?

De omgevingsvisie beschrijft hoe de stad en de haven er in de toekomst uit gaan zien. Om de stad sterker te maken gaat Rotterdam onder meer verstedelijken. Verstedelijken betekent dat we woningen en voorzieningen (winkels, buurthuizen, gezondheidscentra etc.) bouwen binnen de bestaande stad.

Rotterdam zet in op een groei van de stad op twee oevers van de Maas. En dus ook op Katendrecht. De gemeente wil iedereen de ruimte geven, maar ook rekening houden met de huidige bewoners en ondernemers. Tegelijk wil de gemeente de omgeving respecteren en de natuur.

19446 Joep Boute
4955 Peter Schmidt
Deliplein
Aankondiging

Enquête Katendrecht

In de enquête stellen we een aantal vragen over Katendrecht. Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring en gedachten. De enquête duurt ongeveer 5 min. De uitkomsten van de enquête koppelt de gemeente terug. 

Alvast hartelijk dank voor jouw medewerking!

Respondenten

Bedankt voor jouw actieve deelname!

Wij bedanken iedereen voor zijn/haar actieve deelname!
De Plekkenmakers verzamelen alle input van bewoners, ondernemers en bezoekers. Er volgt binnenkort een terugkoppeling van de uitkomsten van de dagen en de enquête.

IMG 20221117 WA0018

Team Katendrecht gemeente Rotterdam en De Plekkenmakers