IQ Blvd header

Innovatiehotspot IQ BLVD Hardenberg

Dé innovatiehotspot in 2030 van de groei- en maakregio van Nederland
Hardenberg heeft de ambitie vol in te zetten op Talent in de regio, Smart Industry en Ondernemerschap en innovatie. De regio Drenthe, Twente en Zwolle is al jaren een belangrijke speler als het gaat om robotisering en technologisering. Niet voor niets dat er veel toonaangevende grote bedrijven zich hier hebben gevestigd. Met de krachtige maak- en hightechindustrie die de regio al jarenlang kenmerkt, de gezamenlijke aanpak en de noodzaak om met voldoende arbeidskrachten klaar te staan voor de toekomst, is het plan ontstaan voor IQ Boulevard.

IQ Boulevard als dynamische plek

IQ BLVD en gemeente Hardenberg streven ernaar een gedragen en verbindend concept voor een fysieke en zichtbare uiting van IQ BLVD te ontwikkelen.

“Wij zoeken een dynamische in het oog springende plek om onze regionale maakindustrie zichtbaar te maken, voor jongeren, voor Hardenberg, voor de regio en voor onze sector zelf.”

IQ Boulevard
Voor de maakindustrie

De Plekkenmakers werkten hierin samen met Michel Kolenbrander. Samen vertaalden we de visie en ideeën van IQBLVD, lokale ondernemers en de gemeente Hardenberg en begeleiden we het proces om samen met relevante stakeholders te komen tot een breed gedragen concept.

IQ Boulevard is dé innovatieve leer-, maak- en ontmoetingsplek in de regio. De iconische verbinding tussen stad en land. En de levendige etalage voor de hightech maakindustrie. IQ Boulevard onderscheidt zich omdat alleen in IQ Boulevard kennis, opleiding, bedrijven en talent zichtbaar samen komen in een landelijke omgeving.

PM post IQ6
PM post IQ
PM post IQ9

Stationsgebied
als unieke kans

Gemeente Hardenberg en IQ Blvd willen klaar zijn voor de toekomst, met het station als dé mobiliteitshub van de gemeente. IQ Blvd gedijt het beste op een plek waar veel verschillende mensen samenkomen en vertrekken. In het stationsgebied zal een aantrekkelijke plek verrijzen, een nieuw markeringspunt voor binnenstedelijk Hardenberg en een lokaal en regionaal boegbeeld.

“Hardenberg heeft maar één station, één stationsgebied en dus eens in de 50 jaar de kans de potentie van het gebied te benutten!”

Een goede eerst en fysieke stap zou zijn om een tijdelijk paviljoen te bouwen nabij het station. Een iconische verschijning kan dienen als start van een placemaking campagne, om de plek en het onderwerp onder de aandacht te brengen. In het paviljoen kunnen activiteiten georganiseerd worden die volledig in de geest van de nabije toekomst zijn.

Resultaten

  • Intensieve samenwerking, draagvlak en enthousiasme tussen IQ Blvd, lokale ondernemers en de gemeente Hardenberg;
  • Een inspirerende toekomstvisie met een helder en authentiek verhaal en merkidentiteit voor IQ Blvd;
  • Een verbindend concept om doelgericht te investeren en een fysieke en zichtbare uiting te ontwikkelen;
  • Ruimtelijke scenario’s vanuit het concept met inzicht in ontwikkelingsmogelijkheden van het stationsgebied. 

IQ Boulevard
Voor de maakindustrie

Gerelateerde plekken

We maken plekken die kloppen. Gebieden die iets te bieden hebben. En gebouwen die wat betekenen. Bekijk onze plekken en concepten.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734