Horecagebiedsplannen Rotterdam
De horecagebiedsplannen gelden, samen met onder andere bestemmingsplannen, als toetsingskader bij de vergunningverlening. Het horecagebiedsplan stuurt vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid op de ontwikkeling van horeca.
Voor ieder van de 14 unieke deelgebieden in Rotterdam is een horecagebiedsplan opgesteld, waarin de visie en ambitie van de horeca is omschreven en om de drie jaar wordt herzien. In het horecagebiedsplan staat onder andere aangegeven waar en wat voor nieuwe horeca mogelijk is.
“Een goede saamhorigheid in de wijk is van grote waarde voor mogelijkheden die het ook ruimtelijk en beleidsmatig (horeca) biedt. Daar moeten we op blijven investeren.”
16 bijeenkomsten in
14 gebieden
Voor het nieuwe horecagebiedsplan 2024-2027 zijn De Plekkenmakers samen met Gemeente Rotterdam, dorps- en wijkraden, bewoners, horecaondernemers en andere belanghebbenden in gesprek gegaan over de horeca in hun gebied. Zodat het ook blijft aansluiten bij hun wensen en behoeften. Van plenaire bijeenkomsten tot vrije inloop tussen 19:00-21:00 uur. Deelnemers deelden hun ervaring, wensen en verwachtingen over de horeca in hun gebied.
“Goed dat jullie het zo aanpakken en wat een goede opkomst! Je merkt dat het mensen aanzet om met elkaar in gesprek te gaan. Als ik al die Post-its lees krijg ik toch ook de neiging om mijn mening erbij te zetten. Het spoort aan, leuk!”
Herijking horecagebiedsplan
De uitkomsten van de bijeenkomsten worden begin april beoordeeld en getoetst aan de uitgangspunten van het College. Daarna zal eind april het horecagebiedsplan 2024-2027 in concept worden gereedgemaakt en worden belangrijke wijzigingen in concept ook met alle deelnemers gedeeld. Uiteindelijk wordt begin mei het horecagebiedsplan voorgelegd aan en vastgesteld door het college.
Bij het schrijven van de Horecagebiedsplannen is een goede balans tussen levendigheid van de horeca en een prettig woon- en leefklimaat belangrijk. Daar wordt dus rekening mee gehouden. Ook komt erin te staan waar nieuwe horeca mogelijk is.
Meer weten over de horecagebiedsplannen? Kijk op Mijn.Rotterdam.nl
Resultaten
-
Meedenken over communicatie;
- Actieve betrokkenheid van bewoners, (horeca)ondernemers en dorps- & wijkraden;
- Uniforme plan van aanpak en maatwerk per gebied in samenwerking met gebiedsadviseurs;
- Faciliteren en begeleiden van participatiebijeenkomsten over de ontwikkeling van horeca in Rotterdam.
“Goede gesprekken gevoerd met de aanwezige bewoners en horecaondernemers, die er op een leuke en laagdrempelige manier konden meepraten over de toekomst van de horeca in hun wijk.”
Wethouder Haven, economie, horeca & bestuur