Herbestemming Sint Gerarduskerk

februari 2020

Boelthiek 2.0: Droom eenpersoonshuishoudens

Boelthiek 2.0

Goed Wonen heeft de volledige Sint Gerardus Majellakerk verworven, nadat deze haar functie heeft verloren. De kerk is gebouwd in de periode dat in Nederland mensen uit Nederlands-Indië werden opgevangen. De plek bood ruimte aan 1.300 mensen en speelde een belangrijke rol bij de ontmoeting en integratie van mensen in Gemert.

Op dit moment wil Goed Wonen een bijdrage leveren aan de gemeenschap van Gemert en de kerk herontwikkelen met respect voor de historie. Tegelijkertijd signaleert Goed Wonen dat 66% van hun klantenbestand bestaat uit mensen die alleen wonen en dat zij hier geen passende woningtypes voor aanbieden. Goed Wonen vroeg De Plekkenmakers om samen een nieuw woonconcept te ontwikkelen en realiseren op de locatie van de kerk.

 

Conceptontwikkeling

Voor het marktonderzoek zijn we dieper ingegaan op de vraag hoe een nieuw woonconcept voor eenpersoonshuishoudens kan bijdragen aan de herbestemming van de Sint Gerarduskerk in Gemert.
Om inzicht te krijgen in de woonwensen en behoeften van eenpersoonshuishoudens, zijn o.a. relevante trends geanalyseerd en de doelgroep onderzocht via een dagboekmethode, enquête en diepte-interviews.

Boelthiek 2.0: Structuurvisie Gemert-Bakel
Boelthiek 2.0: Historische ontwikkeling Gemert
Boelthiek 2.0: Centrale ligging Gerardusplein
Boelthiek 2.0: Schets analyse Gerarduskerk
Boelthiek 2.0: Eerste steenlegging gerarduskerk Boelthiek 2.0: Schaaldak Gerarduskerk

Resultaat

Boelthiek 2.0 is een schakel in het leven voor alleenstaanden (jong en oud) die starten of herstarten op de woningmarkt én een aanjager van ontmoeting en een centraal baken in de wijk.

Boelthiek 2.0: Schets impressie
Boelthiek 2.0: diagram woonconcept
Boelthiek 2.0: Resultaat dagboekmethode
Boelthiek 2.0: eenpersoonshuishoudens Gemert
Boelthiek 2.0: sfeerimpressie

Helpt mensen in het zorgen voor anderen en de wijk

Boelthiek 2.0 Kerkenvisie Gemert