Rijksmonument Walstraat Vlissingen

Herbestemming monument Walstraat

Herbestemming met respect voor historische stijlkenmerken
De transformatie en combinatie van wonen en winkelen gaf extra levendigheid aan de winkelstraat in de binnenstad van Vlissingen. Een Dromenlab liet de schoonheid van de plek zien, wat heeft geleid tot minder leegstand.
Dromenlab Vlissingen - Dromenwolk

Binnenstad Vlissingen

Zaterdag 10 september 2016 stond in het teken van Open Monumentendag. Reden voor de Plekkenmakers om een Dromenlab over monumenten te organiseren in Vlissingen. Locatie was het 18e-eeuwse rijksmonument aan de Walstraat 84. Met rondleidingen door het gebouw, waar wij twee stadsappartementen ontwierpen en verbouwden, toonden we hoe herbestemming mogelijk is met respect voor historische stijlkenmerken. Deze transformatie en combinatie van wonen en winkelen gaf extra levendigheid aan deze winkelstraat in de binnenstad. Dromenlab liet de schoonheid van de plek zien, wat heeft geleid tot minder leegstand.

 

Ontwerp eigentijdse appartementen

Zowel aan de voor- als de achterzijde worden de kwaliteiten volledig benut:
wonen aan een winkelstraat en aan de achterzijde een riant dakterras met prachtig uitzicht op het achterliggende Scheldekwartier-terrein. Het gehele monumentale pand is energetisch geoptimaliseerd met respect voor en behoud van haar historische stijlkenmerken.

Dromenlab Vlissingen
Rijksmonument Walstraat Vlissingen - aanzichten nieuw
Dromenlab Vlissingen
Rijksmonument Walstraat Vlissingen - plattegrond 2e verdieping
Rijksmonument Walstraat Vlissingen - before Rijksmonument Walstraat Vlissingen - appartement met skybox

Resultaat

Walstraat 84 te Vlissingen was een uitgewoond winkel-woonpand met een monumentenstatus. Nu is het een aantrekkelijk ogende winkel. Het was woekeren met de ruimte op de eerste en tweede verdieping, maar daar zijn twee ruime woningen gerealiseerd. De Plekkenmakers hebben alle tekeningen gemaakt en toezicht gehouden op de verbouwing. Uit een eerdere opdracht was al gebleken dat de Plekkenmakers creatief, maar ook functioneel zijn, en dat is in de Walstraat te Vlissingen opnieuw gebleken.
Je kan zeggen: het pand is Praktische Kunst geworden.

– Daan Sauer –

Dromenlab Vlissingen - Gevelaanzicht
Rijksmonument Walstraat Vlissingen - Houten constructie
Dromenlab Vlissingen - Rondleiding
Dromenlab Vlissingen - Detail
Rijksmonument Walstraat Vlissingen

Herbestemming met respect voor historische stijlkenmerken

Rijksmonument Walstraat - appartement met skybox
Reggy Hulsken

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Reggy als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Reggy is social designer en architect bij De Plekkenmakers. Hij verstaat de kunst om wensen en behoeften te vertalen in een aansprekend ontwerp. Hiernaast is Reggy de uitvinder van het samenwerken en heeft hij een grote affiniteit met werken in ateliervorm.

reggy@deplekkenmakers.nl
06-14493356