De Plekkenmakers

Herontwikkeling en participatie Schiedam

Traditionele patronen doorbreken en creatief nadenken
De komende tien jaar gaat het Schiekwartier flink op de schop. De Koemarkt, het voormalig VROM-terrein aan de Buitenhavenweg en de aansluiting op de Lange Haven krijgen een enorme ‘facelift’.

Schiekwartier Schiedam

De Plekkenmakers faciliteerde inspiratie- en brainstormsessies op locatie en adviseerde bij de organisatie en communicatie voor de ontwikkeling van de Koemarkt en het voormalig VROM terrein. 

‘De Koemarkt was, is en zal altijd een belangrijke plek in het centrum van Schiedam zijn. Wij willen graag ongelimiteerd dromen over de invulling’ 

Wethouder Marcel Houtkamp.

Gebiedsontwikkeling & participatie

Dinsdag 16 t/m donderdag 18 juni 2015:
een vierdaagse Dromenlab in opdracht van de gemeente Schiedam in het kader van herontwikkeling van de Koemarkt en het voormalig VROM-terrein. De ambitie was traditionele patronen te doorbreken en creatief na te denken over deze unieke plek. Inspiratie- en brainstormsessies, adviezen, lezingen en een spontane inloop gaven voeding aan nieuwe plannen, resulteerden in een helder positionerings- en activatiebeleid én de nieuwe naam Schiekwartier. Resultaat is een verrijkt en aangepast ontwerp én ontwikkelstrategie door architectencollectief ‘Team Schiedam’. (zie visual)

Dromenlab Schiedam - Dromen vangen
Dromenlab Schiedam - Dromen vangen
Dromenlab Schiedam - visual thinking

Ruimte voor tijdelijke invullingen

Het Dromenlab, in opdracht van de gemeente, resulteerde in een enorme stapel creatieve ideeën voor deze unieke plek. Alle voorstellen zijn geïnventariseerd, momenteel werken zogenaamde ‘Maakteams’ van betrokkenen aan de invulling van tijdelijke concepten. Een bladerboek over ‘het Makers-kwartier’ bundelt alle mooie plannen. Van Dromenlab, via een Actielab, naar Maaklab.

“We wilden als gemeente de stad betrekken. Ik was blij met De Plekkenmakers vanwege hun creativiteit, enthousiasme, het ontzorgen en hun onafhankelijke rol. We hebben ook de visuele methodes en het doorpakken als positief ervaren. Ook hebben we inzicht gekregen in andere manieren van participeren. Een externe partij kan toch de ‘zwaardere energie’ en de standaard issues anders belichten en verder helpen”

Marjolein van Doorn. Gemeente Schiedam.

Resultaten

  • Bewoners en stakeholders hebben actief geparticipeerd en ideeën en dromen gedeeld;
  • Een helder positionerings- en activatiebeleid; én de nieuwe naam;
  • Inzicht in haalbaarheid van ideeën en plannen;
  • ‘Trekkers’ en ‘helpers’;
  • Reuring en activiteit in het gebied.

Schiekwartier: ruimte voor tijdelijke invullingen

Dromenlab Schiedam - Droom delen
Reggy Hulsken

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Reggy als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Reggy is social designer en architect bij De Plekkenmakers. Hij verstaat de kunst om wensen en behoeften te vertalen in een aansprekend ontwerp. Hiernaast is Reggy de uitvinder van het samenwerken en heeft hij een grote affiniteit met werken in ateliervorm.

reggy@deplekkenmakers.nl
06-14493356