Nieuwjaarswens 2023

Op een energiek en co-creatief 2023!

De kerstdagen zijn voorbij en 2023 nadert! In een tijd van onzekerheid, crisismanagement, klimaatambities en de woonopgave hebben we een succesvol & co-creatief Plekkenmakers jaar gehad. We kijken terug op een periode vol energie en dynamiek, creatieve inspanningen van ons team en nieuwe doelen en kansen vanuit onze gezamenlijke waarden. Een jaar zonder lockdowns, met nieuwe relaties, mooie gesprekken en uitdagingen die we zijn aangegaan als interim professionals. We zijn dankbaar voor het vertrouwen & samenwerkingen en hebben zin in 2023.

PlekEvent #7 v03

Ons team
We begonnen het jaar in een nieuwe samenstelling. Plekkenmaker Oscar van Rijn is met zijn enthousiasme en motivatiekracht ons team komen versterken, Renate Siebeling nam vanaf de zomer het stokje over van Marloes Schuurman als officemanager. Onze felicitaties gaan uit naar Cathalin Hamelink die, vanuit haar afstudeerstage voor Ruimtelijke ordening en Planologie en een proefperiode, officieel is toegetreden tot het Plekkenmakers Team!

PM post team

Velsen en Zeist
In het kader van nieuwe kansen & mogelijkheden is De Plekkenmakers dit jaar een samenwerking aangegaan met internationaal detacheringsbureau YER. Plekkenmakers Alex en Glenn zijn als interim professionals aan de slag gegaan bij respectievelijk de Gemeente Velsen en maatschappelijke zorg- en opvangorganisatie Kwintes om ook intern bruggen te slaan tussen mensen & belangen en tot een beter plan(proces) te komen.

Velsen

Renesse
In het Zeeuwse Renesse zijn we, na de uitbreiding van Villa Westerduin en de transformatie naar een nieuw concept en ontwerp met de naam Villa Noordzee, aan de slag gegaan met de volgende upgrade voor Badhotel Renesse. City Spa Renesse is een eigentijdse uitbreiding en design in houten gevelbekleding tegen het bestaande hotel. Hierbij wordt in het voorjaar over de huidige expeditieruimte een prachtig luxe hotellodge met private-wellness gebouwd.

PM post City Spa Renesse dag

Hardenberg
Dé innovatiehotspot in 2030 van de groei- en maakregio van Nederland… in Hardenberg! Met de krachtige maak- en hightechindustrie die de regio al jarenlang kenmerkt, de gezamenlijke aanpak en de noodzaak om met voldoende arbeidskrachten klaar te staan voor de toekomst, is het plan ontstaan voor IQ Boulevard. In samenwerking met Michel Kolenbrander van Bureau voor Conceptuele Zaken vertalen we hun visie en ideeën naar een gedragen en verbindend concept voor een fysieke en zichtbare uiting.

PM post IQ6

Baarn
Het was het jaar van hybride en weer volledig fysieke bijeenkomsten. Fijn dat we weer leuke fysieke interactie konden hebben in diverse creatieve, verbindende en stimulerende omgevingen. Voor project Brinkhuis Baarn streek het DromenLab neer op het Cultureel Festival Baarn. We stonden op het veld bij de mainstage met live bands en met de Mobile Abri in de winkelstraat om dromen te vangen over ontmoeten in Baarn en hoe het ‘Brinkhuis’ er in de toekomst uit moet zien.

PM post LI DL Baarn

Macharen
Voor Ontmoeten in Macharen stonden we tijdens een presentatie stil bij wat we samen hebben bereikt en keken we ook vooruit. Het proces van 900 dromen, naar 5 concrete plannen, naar een bedrijfsplan voor een nieuw dorpshuis met een gevarieerd activiteitenprogramma passend bij de wensen en behoeften van Macharenaren werd na tussentijdse haalbaarheidsonderzoek weer voortgezet. We werken komend jaar gezamenlijk toe naar een definitief ontwerpscenario.

Post Presentatie Macharen

Leidschendam-Voorburg
Midden in het centrum van Leidschendam-Voorburg prikkelde het DromenLab inwoners, ondernemers, organisaties, jong en oud om mee te denken over de toekomst van winkelgebied De Julianabaan en een nieuw cultuurgebouw. De gemeente Leidschendam-Voorburg en Rijnboutt zijn vervolgens aan de slag gegaan met het verwerken van de input in de uitwerking van een ontwikkelvisie.

PM post LI DL Julianabaan

Rotterdam
Met het project ‘Samen verder bouwen aan de Kaap’ hadden we een thuiswedstrijd. Het doel van een tweedaags InformatieLab in Kantine Walhalla Rotterdam was met bewoners en ondernemers in gesprek te gaan, op te halen wat er leeft en speelt in de wijk en om te informeren over de plannen en projecten die de gemeente (samen met ontwikkelende partijen) heeft voor Katendrecht. De uitkomsten van beide dagen en de enquête zijn in een digitaal verslag uitgewerkt.

PM post Katendrecht

Groningen
Ook in het hoge Noorden hebben we een DromenLab georganiseerd. Er is in het westen van Groningen veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Tussen de wijk Vinkhuizen en bedrijventerrein Hoendiep ligt een kans om een nieuw (woon)gebied in te richten. Samen met de gemeenten zochten we vanuit ’t Vinkhuys uit wat er leeft en speelt in de wijk. En vroegen we bewoners en ondernemers uit het gebied naar hun dromen, ideeën en wensen voor de toekomst van de Travertijnstraat in Vinkhuizen.

PM post DL WVG

Terneuzen
Tot slot eindigden we de DromenLab reeks in de binnenstad van Terneuzen. De hele Raadsledenbuurt was welkom om te dromen over hun omgeving in buurtcentrum De Triangel. Deelnemers namen de tijd om hun ervaring, zorgen en behoeften te delen, onder het genot van heerlijke oliebollen en een warm drankje. Onder de deelnemers werd ook een verrassingspakket verloot, die we persoonlijk zijn gaan overhandigen aan huis. De dag resulteerde in enthousiasme en een mooie oogst.

PM post DL Terneuzen

Het wordt weer tijd voor een online PlekEvent!

 

In een serie PlekEvents rondom het thema ‘Inwonerparticipatie: hoe pak je dat aan?’ deelden wij in 2022 niet alleen onze kennis en ervaring, maar boden wij gemeenten en burgerinitiatieven, de ruimte om hun ‘reis’ te beschrijven. Van zenden naar samen, merkdenken en de Tiny House beweging kwamen als onderwerpen aan bod.

Bekijk hier nog eens het resultaat van het vorige PlekEvent!

Thuis in de wijk
Toekomstbestendig wonen, welzijn en zorg krijgt meer en meer vorm in dorpen, buurten en wijken waar een gemengde bewonersgroep woont. Hoe zorgen we dat dit tot bloei komt? Als plek waar je je thuis voelt, een ommetje kunt maken, even kunt sporten en buurtgenoten kunt ontmoeten. Hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen en bewoners initiatieven ruimte krijgen? Bloeiende buurten voor gezondheid, welzijn en zorg.

De Plekkenmakers helpen voortdurend bij de aanpak van complexe ruimtelijke en maatschappelijke opgaven: vraagstukken waar omgeving en mensen verbonden moeten worden.

 

SAVE THE DATE!
De eerstvolgende editie van Plek Event vindt online plaats in week 4 of 5 van 10:00-11:00 uur. Hou de website en social media in de gaten.

 

De Plekkenmakers wenst iedereen een gezond, energiek en co-creatief 2023!

Recente berichten

Verder praten over het plan voor de oude apotheek

Verder praten over het plan voor de oude apotheek

Op de plek van de oude apotheek aan de Statenjachtstraat in Amsterdam Noord komt een gebouw met een nieuwe functie. Wat voor moois komt hiervoor in de plaats? Samen met vastgoed bedrijf Veldboom, de gemeente Amsterdam en bewonersorganisatie Red Amsterdam Noord wordt het plan vanaf het begin samen met bewoners en organisaties van Banne-Zuid gemaakt.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734