Tool: Dagboekmethode

Offline tool: Dagboekmethode

Hoe krijg je als woningcorporatie of ontwikkelaar inzicht in nieuwe doelgroepen voor een concept? Hoe onderzoek je hun levensstijl en (latente) woonwensen?

In samenwerking met woningcorporatie Goed Wonen Gemert deden De Plekkenmakers onderzoek naar de woonwensen van eenpersoonshuishoudens in Gemert. In Gemert wonen steeds meer mensen alleen, terwijl het aanbod van de corporatie hier nog niet op aansluit.

Om inzicht te krijgen in (latente) behoeften vroegen we een groep bewoners om een week lang een speciaal op maat gemaakt dagboek bij te houden. Deelnemers beantwoordde allerlei vragen, waardoor wij een kijkje kregen in hun leven. Samen met Goed Wonen Gemert hebben we vervolgens diepte-interviews afgenomen.

Onze dagboekmethode heeft ervoor gezorgd dat de woningcorporatie nu een goed beeld heeft van de verschillende type eenpersoonshuishoudens en hun (woon)behoeften.

Deze tool is natuurlijk heel makkelijk digitaal in te zetten!

Lees meer over het concept, waar we deze tool hebben toegepast:

Visieontwikkeling Gerardusplein en -kerk

Recente berichten

Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan

Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan

Het voormalig verpleeghuis De Hey-Acker in Beneden-Leeuwen staat al twaalf jaar ‘leeg’. In samenwerking met De Kernen, zorggroep Maas & Waal en gemeente West Maas en Waal zijn De Plekkenmakers het proces gestart om de herontwikkeling van het pand en omliggend terrein uit te bouwen tot een zorgzame buurt.

Bloemhof. Mijn huis en bodemdaling

Bloemhof. Mijn huis en bodemdaling

De Plekkenmakers hebben de afgelopen maanden de Gemeente Rotterdam i.s.m. coöperaties Hef Wonen en Woonstad Rotterdam geholpen met het organiseren, faciliteren en begeleiden van live bijeenkomsten voor bewoners en ondernemers op drie locaties in Bloemhof. Via digitale bijeenkomsten vanuit het Timmerhuis werden ook particuliere verhuurders geïnformeerd over bodemdaling.

Van top down, zoals we het altijd deden, naar de tijd van bottom up

Van top down, zoals we het altijd deden, naar de tijd van bottom up

In de derde weg werken we samen aan nieuwe ideeën en voeren dat ook samen uit. Ieder vanuit zijn eigen belang en kennis. De gemeente bewaakt het budget en de wettelijke kaders en de belanghebbenden brengen hun kennis van de praktijk mee. Zo zijn zij samen eigenaar van de plannen en de uitvoering.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734