Interview: je maakt een volgende stap en neemt mee…
We staan stil bij Plekkenmakers Eline Amsing en Barbara O’Neill die elders een volgende stap in hun carrière maken. Na respectievelijk 2 jaar en 5 jaar samenwerking gaan zij een nieuwe uitdaging aan. Eline gaat starten bij Coup om haar passie voor erfgoed te volgen, terwijl Barbara onlangs is gestart bij Van Wijnen als omgevingsmanager. We kijken terug op een leuke, inspirerende en co-creatieve samenwerking.
De dynamiek-liefhebber maakt een volgende stap en neemt mee…
..haar leergierigheid,
..haar analytisch vermogen,
..haar specialisme in erfgoed en monumenten,
..haar talent als (online) facilitator,
..haar drang om altijd op ontdekkingsreis te zijn,
..haar drive en bevlogenheid.
Eline, waarom een nieuwe stap?
Ik ga een nieuwe uitdaging aan die past bij mijn persoonlijke ambitie: samen met de mensen van de plek een nieuwe invulling vinden voor markante gebouwen zoals fabrieken, forten en kerken. Erfgoed is mijn passie. Ik ben geschoold als historicus en archeoloog. Ik wil dit soort plekken met een bijzonder verhaal en waar mensen emotioneel mee verbonden zijn weer van waarde laten zijn in een veranderende samenleving.
Dat ga ik doen met COUP. Ik blijf (co-creatieve) processen begeleiden en concepten ontwikkelen voor gebouwen en gebieden. Daarbij geeft deze stap mij de kans om mijn kennis over erfgoed meer te benutten en me verder te ontwikkelen in projectontwikkeling.
Wat ga je doen?
Er is ontzettend veel te doen! Voor een toenemend aantal kerkgebouwen zal een nieuwe- of nevenbestemming moeten worden gezocht. Daarnaast zie je dat voormalige industriële complexen worden herontwikkeld tot woon-werkgebieden als onderdeel van de stad. En voor landgoederen moeten vaak nieuwe economische dragers gevonden worden om de cultuurhistorische waarden in stand te kunnen houden.
In dit soort transformatieopgaven zal ik het proces begeleiden: gesprekken voeren met stakeholders en sessies faciliteren. Ik adviseer over de omgang met erfgoed en werk mee aan het concept. Ik zal kerkenvisies en haalbaarheidsonderzoeken voor transformatie gaan opstellen. Dit zal betekenen dat ik de ‘zachte kant’ (mensen, communicatie, beleving), die ik meekrijg van De Plekkenmakers, ga samenbrengen met de ‘harde kant’ (rekenen, regelgeving). Een van mijn doelen hebben we al gesteld: over een jaar wil ik projectleider zijn.
Wat heb je te danken aan De Plekkenmakers?
Eerlijk, ik kan deze stap niet zetten zonder de bak aan ervaring die ik meeneem vanuit De Plekkenmakers. De Plekkenmakers helpen je je sterke punten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Ik heb hele brede ervaring opgedaan in conceptontwikkeling en branding, participatie, project- en procesmanagement, business development, communicatie en faciliteren. Ik kon mijn leergierigheid helemaal kwijt! Ik ontwikkelde mijn presentatie-, communicatie- en organisatievermogen en ik heb veel geleerd van de creatieve krachten in ons team.
Wat betreft ‘plekken maken’ heb ik twee fundamentele dingen heel goed in m’n oren geknoopt. Ten eerste, ‘van m2 naar sterk verhaal’: denk niet meteen in technische oplossingen en functionaliteit, maar bepaal eerst het gezamenlijk fundament als basis voor de ontwikkeling. Ten tweede, ‘van presentatie naar co-creatie’: draagvlak krijg je niet door zenden, maar door samen te brengen en samen te doen.
De kracht van samen van De Plekkenmakers heeft impact op me gemaakt: ‘we doen het samen of we doen het niet’ zeggen we. Co-creatie is niet alleen een voorwaarde voor de samenwerking met de klant en stakeholders, ook voor De Plekkenmakers zelf. De energie die daarbij ontstaat in een team is heel bijzonder. Ik ga De Plekkenmakers missen, maar ik ben nu eenmaal niet van de ‘ja maar’. Als iets goed voelt, als ik nieuwsgierig ben en als ik vind dat het bij me past, dan ga ik het gewoon doen! Het gevoel van samen zal ik bovendien altijd bij me dragen.
Het zonnetje in huis gaat een nieuwe uitdaging aan en neemt mee…
..haar empathisch vermogen,
..haar (grafische) creativiteit,
..haar specialisme in leefstijlen en doelgroepen,
..haar talent als beelddenker,
..haar drang om verschillen te verrijken,
..haar positieve vibe en gezelligheid.
Barbara, waarom een volgende stap?
Kort gezegd: om mijn dromen na te jagen. Terug naar 2015. Ik studeerde af als conceptontwikkelaar en trendwatcher. Met een frisse blik startte ik met mijn eerste opdracht voor een hotelconcept in Utrecht. Vanaf hier begon het balletje te rollen, meer hotels en vooral veel meer innovatieve concepten volgden, waarna ik mijn eigen onderneming B’ON startte. Na een jaar vol toffe opdrachten nam ik een tussenjaar, waar ik samen met mijn vriend Zuidoost-Azië heb mogen ontdekken. Ook tijdens dit jaar werkte ik aan een paar mooie opdrachten en ontstond De Plekkenmakers.
Toen ik terugkwam wist ik het zeker, ik wil werken bij De Plekkenmakers en samen nog veel meer creatieve concepten maken. Maar nu niet alleen voor de hospitality branche, nu ook voor gebouwen en gebieden. De eerste Provada, de eerste gewonnen tender en het eerste DromenLab. Het was zo tof om hier onderdeel van te zijn. We leerden steeds meer en pakten met elkaar iedere uitdaging aan. Echter merkte ik ook hoe belangrijk het is om je opdrachtgever écht te kennen. Ik ben natuurlijk rechtstreeks vanuit de studiebanken gaan ondernemen met De Plekkenmakers en het begon steeds meer te kriebelen om ook eens de andere kant te ontdekken.
In 2021 ben ik met coach Olav Eerkes op zoektocht gegaan naar mijn volgende stap. Een stap waarbij ik veel nieuwe dingen kan leren, weer de frisse blik heb zoals bij de start van mijn carrière en waar ik kan knallen met innovatieve concepten. Mijn droom blijft om samen met mensen plekken te ontwikkelen die ook in de toekomst fijne plekken zijn. Een plek die bij kan dragen aan hun kwaliteit van leven. Ik geloof dat deze stap, als omgevingsmanager bij Van Wijnen het helemaal is!
Wat ben je gaan doen en waar?
Ik ben nu omgevingsmanager bij Van Wijnen. Van Wijnen is een Nederlands bouwconcern actief in projectontwikkeling, woningbouw, renovatie en transformatie, gebiedsontwikkeling en vastgoedbeheer. In de domeinen wonen, werken, zorgen, leren en recreëren. Ik start in de omgeving West binnen de afdeling projectontwikkeling. Het uitdagende aan mijn functie is dat ik landelijk de eerste omgevingsmanager binnen Van Wijnen ben, wat veel vrijheid geeft om hier samen met mijn nieuwe collega’s een toffe functie van te maken. De daadwerkelijke invulling ga ik de komende tijd dus nog ontdekken, maar het zal sowieso zijn waar mijn passie ligt: samen met mensen, verbeelden hoe toekomstige (woon)plekken eruit gaan zien en dit vervolgens ook daadwerkelijk realiseren, waardoor ik van A tot Z betrokken zal zijn in het proces!
Hoe heeft De Plekkenmakers je geholpen in jouw persoonlijke en professionele groei?
- De gedachte: “denken vanuit een sterk verhaal i.p.v. m2”. Waarbij het ‘sterke verhaal’ alleen in co-creatie ontwikkeld kan worden met alle belangrijkste stakeholders. Het is niet meer van deze tijd om alleen vanuit de m2 te denken. Uiteindelijk gaat het juist om de zachte waarden die een plek een onderscheidend karakter geven.
- Samenwerken: samenwerken met verschillende disciplines. Uiteindelijk kun je samen zoveel meer dan alleen.
- Creativiteit: alle verschillende creatieve tools die we met elkaar hebben bedacht.
- Laagdrempeligheid: zowel de laagdrempeligheid in de communicatie als de toegankelijkheid van de tools, waardoor écht iedereen mee kon doen.
- Ondernemerschap: kansen met beide handen aanpakken en nieuwe uitdagingen met volle overtuiging aangaan!