Header plekevent blog

Inwonersparticipatie: hoe pak je dat aan?

Stenen stapelen is planbaar, emoties ‘managen’ is lastiger.

Worstel jij ook voortdurend met het vinden van de ‘juiste’ aanpak? Enerzijds wil je kwaliteit binnen budget, geen verrassingen en uitvoering volgens planning. Anderzijds will je draagvlak, creativiteit stimuleren en eigen verantwoordelijkheid aanspreken.

De Plekkenmakers helpen voortdurend bij de aanpak van complexe ruimtelijke en maatschappelijke opgaven: vraagstukken waar omgeving en mensen verbonden moeten worden. Wij slaan bruggen tussen mensen en belangen. Wij zorgen dat betrokkenen elkaar beter leren kennen, overeenkomsten ontdekken in ambities en de handen ineenslaan om tot een beter plan(proces) te komen.

We gaan terug in de tijd. Het is najaar 2010 wanneer een middelgrote gemeente in het plaatselijke theater een inspraakavond voor omwonenden organiseert over de herontwikkeling van twee schoollocaties. Op locatie A, gelegen tussen luxe villa’s en vrijstaande huizen, wordt het voormalig schoolgebouw door een ontwikkelaar getransformeerd tot luxe appartementen. De school op de andere locatie, een echte volksbuurt, maakt plaats voor huurappartementen. De sentimenten zijn bij de aftrap helder: geen sociale huurders in ‘onze’ wijk en geen opeenstapeling van zwakkeren in ‘onze’ buurt. Tijd voor maatschappelijke dialoog zou je zeggen.

De sfeer van de avond slaat om wanneer inhoudelijke suggesties worden gedaan ten aanzien van ontwerp en programma. De ambtenaar die het gesprek leidt, geeft direct te kennen dat dit niet ter discussie staat.
‘Waarom zitten we hier dan?’, volgt het vanuit de zaal. De avond is verloren en gemeente, ontwikkelaar en woningcorporatie zien machteloos toe hoe het publiek gedesillusioneerd de zaal verlaat. De lokale krant kopt de volgende ochtend dat er spontaan twee bewonersinitiatieven zijn opgestaan.

GJH post #5

De situatie hierboven is natuurlijk het schrikbeeld van elke beleidsmaker, bestuurder of projectleider. Je steekt met goede intenties energie, tijd en middelen in een aanpak die vervolgens niet een gewenst maar eerder een tegenovergesteld resultaat oplevert.

Werk jij bij een gemeente die te maken heeft met wij vs. zij, weerstand i.p.v. medestand en een beweging op gang wilt brengen (en houden)? Ben jij een ontwikkelaar die op zoek is naar draagvlak, eigenaarschap en versnelling? Of ben je een woningcoöperatie op zoek naar eigen initiatief en partnership? En wil je een plek maken die bijblijft, leefbaar en bestendig is?

Kom dan naar PlekEvent: de inspirerende, energieke en creatieve online-sessie van De Plekkenmakers. PlekEvent is de plek om samen tot inzichten te komen. Wij inspireren jou met de methodiek van co-creatieve visie- en conceptontwikkeling. Met praktische voorbeelden en interactie met jou.

Uitnodiging PlekEvent:
Vrijdag 28 januari van 11:00 tot 12:00 uur

Meld je aan

Heb je je al aangemeld?
Top! Bekijk hieronder het introductiefilmpje en vul ook de enquête in.

Schermafbeelding 2022 01 18 om 19.27.01

Filmpje Gooise Meren met Corrie Wiegmans en Geert-Jan Hendriks
“Je moet die reis echt aandurven”, zegt Geert-Jan Hendriks, wethouder bestuurlijke kwaliteit en inwonersparticipatie in de gemeente Gooise Meren.
In dit filmpje van 3 minuten nemen hij en Corrie je vast mee naar de vier wijken in Gooise Meren. Klik hier.

Top of Mind enquête:
3 vragen in 3 minuten! Wij zijn benieuwd hoe jij participatie van nu ervaart en wat je positief, negatief en kansrijk vindt aan het verbinden van mens en omgeving bij de aanpak van complexe vraagstukken. Schrijf ‘top of mind’ op wat als eerste in je opkomt. De resultaten delen wij tijdens PlekEvent! Klik hier.

Meld je aan

Recente berichten

Samen dromen over de toekomst van de Travertijnstraat!

Samen dromen over de toekomst van de Travertijnstraat!

Er is in het westen van Groningen veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Tussen de wijk Vinkhuizen en bedrijventerrein Hoendiep ligt een kans om een nieuw (woon)gebied in te richten. De gemeente Groningen heeft De Plekkenmakers gevraagd om te kijken wat er leeft en speelt in de wijk.

Samen werken aan een veilig, leefbaar, bewust Werkhoven2040

Samen werken aan een veilig, leefbaar, bewust Werkhoven2040

Initiatiefgroep leefbaar & veilig Werkhoven heeft het college B&W van Gemeente Bunnik een toelichting gegeven over een mogelijke procesaanpak voor een integrale dorpsvisie in de vorm van een Dromenwolk, dat tot stand is gekomen i.s.m. De Plekkenmakers.

Dromen over… De Julianabaan in Voorburg!

Dromen over… De Julianabaan in Voorburg!

Centrumgebied De Julianabaan wordt vernieuwd. Niet alleen het winkelgebied, maar ook de ruimtes daaromheen. Groener, duurzamer en beter bereikbaar. Dan kan het weer tientallen jaren mee. Samen met inwoners, winkeliers en andere belanghebbenden maakt de Gemeente Leidschendam-Voorburg een plan voor de toekomst.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734