Header plekevent blog

Inwonersparticipatie: hoe pak je dat aan?

Stenen stapelen is planbaar, emoties ‘managen’ is lastiger.

Worstel jij ook voortdurend met het vinden van de ‘juiste’ aanpak? Enerzijds wil je kwaliteit binnen budget, geen verrassingen en uitvoering volgens planning. Anderzijds will je draagvlak, creativiteit stimuleren en eigen verantwoordelijkheid aanspreken.

De Plekkenmakers helpen voortdurend bij de aanpak van complexe ruimtelijke en maatschappelijke opgaven: vraagstukken waar omgeving en mensen verbonden moeten worden. Wij slaan bruggen tussen mensen en belangen. Wij zorgen dat betrokkenen elkaar beter leren kennen, overeenkomsten ontdekken in ambities en de handen ineenslaan om tot een beter plan(proces) te komen.

We gaan terug in de tijd. Het is najaar 2010 wanneer een middelgrote gemeente in het plaatselijke theater een inspraakavond voor omwonenden organiseert over de herontwikkeling van twee schoollocaties. Op locatie A, gelegen tussen luxe villa’s en vrijstaande huizen, wordt het voormalig schoolgebouw door een ontwikkelaar getransformeerd tot luxe appartementen. De school op de andere locatie, een echte volksbuurt, maakt plaats voor huurappartementen. De sentimenten zijn bij de aftrap helder: geen sociale huurders in ‘onze’ wijk en geen opeenstapeling van zwakkeren in ‘onze’ buurt. Tijd voor maatschappelijke dialoog zou je zeggen.

De sfeer van de avond slaat om wanneer inhoudelijke suggesties worden gedaan ten aanzien van ontwerp en programma. De ambtenaar die het gesprek leidt, geeft direct te kennen dat dit niet ter discussie staat.
‘Waarom zitten we hier dan?’, volgt het vanuit de zaal. De avond is verloren en gemeente, ontwikkelaar en woningcorporatie zien machteloos toe hoe het publiek gedesillusioneerd de zaal verlaat. De lokale krant kopt de volgende ochtend dat er spontaan twee bewonersinitiatieven zijn opgestaan.

GJH post #5

De situatie hierboven is natuurlijk het schrikbeeld van elke beleidsmaker, bestuurder of projectleider. Je steekt met goede intenties energie, tijd en middelen in een aanpak die vervolgens niet een gewenst maar eerder een tegenovergesteld resultaat oplevert.

Werk jij bij een gemeente die te maken heeft met wij vs. zij, weerstand i.p.v. medestand en een beweging op gang wilt brengen (en houden)? Ben jij een ontwikkelaar die op zoek is naar draagvlak, eigenaarschap en versnelling? Of ben je een woningcoöperatie op zoek naar eigen initiatief en partnership? En wil je een plek maken die bijblijft, leefbaar en bestendig is?

Kom dan naar PlekEvent: de inspirerende, energieke en creatieve online-sessie van De Plekkenmakers. PlekEvent is de plek om samen tot inzichten te komen. Wij inspireren jou met de methodiek van co-creatieve visie- en conceptontwikkeling. Met praktische voorbeelden en interactie met jou.

Uitnodiging PlekEvent:
Vrijdag 28 januari van 11:00 tot 12:00 uur

Meld je aan

Heb je je al aangemeld?
Top! Bekijk hieronder het introductiefilmpje en vul ook de enquête in.

Schermafbeelding 2022 01 18 om 19.27.01

Filmpje Gooise Meren met Corrie Wiegmans en Geert-Jan Hendriks
“Je moet die reis echt aandurven”, zegt Geert-Jan Hendriks, wethouder bestuurlijke kwaliteit en inwonersparticipatie in de gemeente Gooise Meren.
In dit filmpje van 3 minuten nemen hij en Corrie je vast mee naar de vier wijken in Gooise Meren. Klik hier.

Top of Mind enquête:
3 vragen in 3 minuten! Wij zijn benieuwd hoe jij participatie van nu ervaart en wat je positief, negatief en kansrijk vindt aan het verbinden van mens en omgeving bij de aanpak van complexe vraagstukken. Schrijf ‘top of mind’ op wat als eerste in je opkomt. De resultaten delen wij tijdens PlekEvent! Klik hier.

Meld je aan

Recente berichten

16 bijeenkomsten over de Rotterdamse horeca in 14 gebieden

16 bijeenkomsten over de Rotterdamse horeca in 14 gebieden

Koffiedrinken op het terras of gezellig uit eten kunnen gaan, hoort bij een aantrekkelijke en veilige stad. Belangrijk is dat er een goede balans is tussen levendigheid van de horeca en een prettig woon- en leefklimaat.Voor ieder van de 14 deelgebieden in Rotterdam is een horecagebiedsplan opgesteld, waarin de visie en ambitie van de horeca is omschreven en om de drie jaar wordt herzien.

Verborgen buurthuis zoekt zijn plek in Oss

Verborgen buurthuis zoekt zijn plek in Oss

De Binnenstad? Verborgen buurthuis zoekt zijn plek in het nieuwe centrum van Oss OSS - Als straks het Warenhuis de huiskamer van het Osse centrum wordt, welke rol is er dan nog weggelegd voor De Binnenstad? Dit buurthuis leidt al decennia een relatief anoniem bestaan...

Op nieuwe kansen en dromen in 2024!

Op nieuwe kansen en dromen in 2024!

Wat een jaar! 2023 was een succesvol & co-creatief Plekkenmakers jaar! We kijken op een zonnige oudejaarsdag terug op een plezierige tijd van groei met nieuwe relaties en collega’s, leuke trainingen en mooie gesprekken. Het jaar waarin we AI-tool Chat-GPT verkenden, voor ons het woord van 2023. Maar ook het jaar van wederom waardevolle projecten door heel het land.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734