Interview Michel Kolenbrander

Interview: Een nieuwe stap dichterbij zichzelf

We staan stil bij Plekkenmaker Michel Kolenbrander die een nieuwe stap in zijn carrière maakt. Na 8 jaar samenwerking gaat hij een nieuwe uitdaging aan. We kijken terug op een leuke, inspirerende en co-creatieve samenwerking en wensen Michel heel veel succes met zijn nieuwe Bureau Voor Conceptuele Zaken. We kijken uit naar onze nieuwe vorm van samenwerken!

Onze sprinter maakt zijn volgende stap dichterbij zichzelf en neemt mee…

..zijn eigenzinnige focus,
..zijn creatieve nieuwsgierigheid,
..zijn specialisme in merk en strategie,
..zijn talent als (visual) facilitator,
..zijn ambitie de status quo op te zoeken,
..en zijn aanstekelijk enthousiasme.

Michel, waarom deze stap?

Mijn volgende stap is ingegeven door wat de wereld, en mijn kinderen van 3, 8 en 11, het meest van mij nodig hebben. Een nog grotere bijdrage leveren aan de broodnodige transities en transformaties in de samenleving. Spelenderwijs. Juist nu!

Ik heb daarvoor het Bureau Voor Conceptuele Zaken opgericht. Dat ontwikkelt concepten voor het wonen, werken en recreëren in de wereld na morgen. Voor overheden, organisaties en ondernemers die de kwaliteit van leven van mensen en hun omgeving betekenisvol en duurzaam willen verbeteren. Maar die ook voor steeds ingewikkelder uitdagingen staan.

Om die stap naar een eigen bureau mogelijk te maken is het goed om te weten dat De Plekkenmakers georganiseerd is als coöperatie. Het was dus niet mijn bedrijf, maar een juridische vorm met gelijkwaardige leden; als zzp’ers. De afgelopen periode is bij mij echter het besef ontstaan dat mijn visie en ambitie op en met De Plekkenmakers verschilde van de andere leden. En ik niet meer mezelf kan zijn en in mijn kracht ben binnen het coöperatief model en het me beperkt om te groeien. We hebben er heel lang met elkaar over gesproken, maar uiteindelijk bleken de verschillen te groot in visie, snelheid en ambitie. Dan moet je ook een volgende stap durven zetten. Want ik geloof dat je pas echt bijdrage kunt leveren als je jezelf kunt zijn. Dan ben je in je kracht. Dan gaat het kloppen.

En wat ga je doen?

In het najaar van 2021 heb ik, na lang nadenken, de knoop doorgehakt om te stoppen met De Plekkenmakers. Daarna ben ik gaan lanterfanten. Ik wilde iets doen wat naadloos bij mij past. Ik besloot toen om niet alleen mijn dromenlabjasje op te vouwen, maar ook om mijn lucifers op te bergen. En afscheid te nemen van mijn twee ‘kindjes’ De Plekkenmakers (5) én BornToBrand (13). Twee bedrijven waar ik aan de wieg heb gestaan. Ik merkte dat BornToBrand niet meer de lading dekte en ben, samen met een hele goede coach gaan ontdekken wat ik echt wilde en wat niet. Bij de stap naar het Bureau voor Conceptuele Zaken komt al mijn kennis, ervaring en creativiteit samen.

Het Bureau Voor Conceptuele Zaken is meester in het creëren van concepten voor onze fysieke leefomgeving; bijzonder, passend, eigen en duurzaam. Soms met een vleugje gekte, net buiten de lijntjes. Het loopt niet weg voor ingewikkelde vragen. Hoe leven, werken, wonen, recreëren mensen in de wereld na morgen? Hoe richten ze hun leefomgeving in? Wat hebben ze nodig om zichzelf te kunnen zijn en een sense of belonging te kunnen ervaren? En wat heeft die leefomgeving nodig? Wat is er nodig om niet alleen nu, maar ook morgen en na morgen kwaliteit van leven te realiseren?

Binnen het bureau heb ik de rol van creatief directeur. Als conceptontwikkelaar ontwikkel ik concepten, als regisseur geef ik vorm aan het product en/of het proces. En als creatieve facilitator snap ik wat er nodig is om samen te werken en te verbinden en heb ik het vermogen alle stakeholders te betrekken op een creatieve manier die het project verder helpt en die hen het gevoel geeft ertoe te doen, zichzelf te kunnen zijn.

Bureau Voor Conceptuele Zaken is meer dan een mens of mensen, het is ook een plek. Een geweldige speelplaats in het centrum van Zutphen. Waar naar hartenlust gespeeld, gedwaald en verdwaald kan worden. Waar je je kunt verbazen, je het juist tempo kunt vinden om nieuwe ideeën op te doen, en om samen te werken aan iets wat er nog niet is. Een plek om te zijn en naar terug te keren. Bureau Voor Conceptuele Zaken is een plek om onderweg te zijn.

Dromenlab Michel verkeerstromen

Wat heeft De Plekkenmakers je opgeleverd?

Ik ben trots op de afgelopen jaren met De Plekkenmakers. Trots op hetgeen is ontstaan en trots op de impact die we hebben gemaakt. Ik ben trots op hetgeen ik heb bijgedragen en in de samenwerking heb gestopt; ik stond aan de wieg van de Plekkenmakers. Ik ben ook dankbaar. Dankbaar voor alle mooie ervaringen, mensen en projecten die op mijn pad zijn gekomen. Wat ooit begon op de bank met een idee voor een beursdeelname (DromenLab) is uitgegroeid tot een specialistisch bureau in co-creatieve visie & conceptontwikkeling voor gemeenten, ontwikkelaars en ondernemers die we hielpen bij complexe transformaties van gebouwen en gebieden. De Plekkenmakers en ikzelf gaan als vrienden samen verder. We geven onze vriendschap en samenwerking op een andere manier vorm.

Het belangrijkste van alles is dat ik en met mij ook Reggy, Alex, Glenn en voorheen Barbara en Eline, zijn gegroeid als mens en als professional. Ik ben daardoor steeds dichter bij mezelf gekomen. Ik heb mezelf verbreed en verdiept en ben de wereld van hotellerie en hospitality gaan combineren. Zo kwam ik ook bij ontwikkelaars en gemeenten op het pad die te maken hadden met lastige gebouwen en gebieden waar een visie, concept of strategie voor nodig was. Ik had er altijd al affiniteit mee, maar ik ben niet opgeleid als architect of stedenbouwkundige.

Ik heb ervaren dat de zachte kant van een ontwikkeling steeds belangrijker is. En dat het verbindende verhaal, het concept essentieel is. Hoe mooi is het dan om die taal te leren en daar iets aan toe te kunnen voegen. Ook hebben we samen met De Plekkenmakers Dromenlab op de kaart gezet en heb ik, door te doen, veel geleerd over het betrekken van grote groepen mensen in een ruimtelijke ontwikkeling. En dat op een leuke manier. Spelenderwijs.

Recente berichten

16 bijeenkomsten over de Rotterdamse horeca in 14 gebieden

16 bijeenkomsten over de Rotterdamse horeca in 14 gebieden

Koffiedrinken op het terras of gezellig uit eten kunnen gaan, hoort bij een aantrekkelijke en veilige stad. Belangrijk is dat er een goede balans is tussen levendigheid van de horeca en een prettig woon- en leefklimaat.Voor ieder van de 14 deelgebieden in Rotterdam is een horecagebiedsplan opgesteld, waarin de visie en ambitie van de horeca is omschreven en om de drie jaar wordt herzien.

Verborgen buurthuis zoekt zijn plek in Oss

Verborgen buurthuis zoekt zijn plek in Oss

De Binnenstad? Verborgen buurthuis zoekt zijn plek in het nieuwe centrum van Oss OSS - Als straks het Warenhuis de huiskamer van het Osse centrum wordt, welke rol is er dan nog weggelegd voor De Binnenstad? Dit buurthuis leidt al decennia een relatief anoniem bestaan...

Op nieuwe kansen en dromen in 2024!

Op nieuwe kansen en dromen in 2024!

Wat een jaar! 2023 was een succesvol & co-creatief Plekkenmakers jaar! We kijken op een zonnige oudejaarsdag terug op een plezierige tijd van groei met nieuwe relaties en collega’s, leuke trainingen en mooie gesprekken. Het jaar waarin we AI-tool Chat-GPT verkenden, voor ons het woord van 2023. Maar ook het jaar van wederom waardevolle projecten door heel het land.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734