de plekkenmakers Blauwe plekken

HOE KOM IK VAN MIJN ‘BLAUWE PLEKKEN’ AF?

Eerste hulp voor eigenaren en ontwikkelaars van leegstaand vastgoed en andere hoofdpijnplekken

Afgelopen weekend deed ik een overnachting in het centrum van Putten. Tussen de plaatselijke AH en HEMA staat al jaren een leegstaand en vervallen pand. Dagelijks fietsen, lopen of rijden er honderden mensen langs die hier bewust of onbewust iets van vinden. Velen vragen zich af: waarom doen ze hier niets mee? Maar wie zijn ‘ze’ eigenlijk? En hoe kun je voorbijgangers verleiden om zelf in actie te komen? Als hedendaags alternatief voor de traditionele makelaar?

‘Blauwe plekken’

Zoals dit pand in Putten zijn er in ons land tal van plekken die niet werken. Gebouwen of terreinen die de buurt een doorn in het oog zijn. Waar al jaren gesoebat over is. Waar niets van de grond komt. Het zijn ontsierende ‘blauwe plekken’ waar niemand trots op is en waar ook jij liever vandaag dan morgen vanaf wilt.

Leegstaande Blauwe Plek

Inwoners, ondernemers en voorbijgangers verleiden

Wij werken samen met Olav, projectleider bij een gemeente in Midden-Brabant. Vertrouwd met inspraakavonden en doorgewinterd in het spel met de gemeenteraad en het beleidsproces. Toch voelde Olav dat de herontwikkeling van zíjn ‘blauwe plek’ (een natuurgebied) een onderscheidende aanpak behoefde. De Plekkenmakers streken neer met een Dromenlab® en Olav ontdekte de lol van praten met inwoners en ondernemers. Met alle losgekomen energie en enthousiasme wist hij vervolgens draagvlak te creëren voor de realisatie van ideeën. Hij was blij verrast door alle spontaan aangeboden hulp én de positieve geluiden in de media.

Pleister Dromenlab

Leuker, sneller en duurzamer van die blauwe plekken afkomen?

Olav heeft ervaren dat samenspraak met de omgeving leidt tot zoveel meer dan alleen een leuker proces. Met enthousiasme en ondersteuning van de achterban ontwikkelen ideeën zich sneller en inhoudelijk beter gefundeerd. Simpelweg omdat niet alleen bekend is wát mensen willen, maar ook waaróm en hóe mensen dit willen.

Is Olav uniek?

Het is moedig om achter je bureau vandaan te komen en met de omgeving het gesprek aan te gaan. Om controle, ego en positie opzij te zetten. En gewoon eens te luisteren, (door) te vragen en te ontdekken ─ en misschien figuurlijk een paar klappen op te lopen. Het vraagt durf om jouw waarheid te spiegelen aan die van de buitenwereld.

Wie zijn ‘ze’ eigenlijk?

Een hoop professionals worstelen met ‘blauwe plekken’ en een doelgerichte aanpak daarvan. Ze staan voor een enorme uitdaging: hoe maak ik effectief gebruik van de beschikbare ervaring en deskundigheid? Hoe krijg ik behoeften, wensen, pijn en ambities boven tafel? Hoe bereik ik draagvlak en enthousiasme? En hoe boek ik vooruitgang binnen vastgestelde kaders? Gelukkig komen wij – als Plekkenmakers – ‘ze’ dikwijls in de praktijk tegen. Professionals bij ontwikkelaars en gemeenten die volledig ervoor staan én gaan. Maar het niet redden zonder hulp van binnen- en buitenaf. Professionele hulp, zoals de creatieve aanpak en methodieken van de Plekkenmakers. Steun vanuit de eigen organisatie. En actieve betrokkenheid van de omgeving. Alleen samen lukt het om blauwe plekken te veranderen in gave plekken. Want ‘ze’ dat zijn ‘wij’ én ‘jij’!

Glenn van der Vleuten

Social innovator | Procesmanager | Bruggenbouwer bij de Plekkenmakers

 

Recente berichten

Verder praten over het plan voor de oude apotheek

Verder praten over het plan voor de oude apotheek

Op de plek van de oude apotheek aan de Statenjachtstraat in Amsterdam Noord komt een gebouw met een nieuwe functie. Wat voor moois komt hiervoor in de plaats? Samen met vastgoed bedrijf Veldboom, de gemeente Amsterdam en bewonersorganisatie Red Amsterdam Noord wordt het plan vanaf het begin samen met bewoners en organisaties van Banne-Zuid gemaakt.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734