Dromenlab Oosterhout-Dongen

Gebiedsontwikkeling Dongen en Oosterhout in co-creatie met inwoners

Gemeente Dongen, gemeente Oosterhout en provincie Noord-Brabant gaan inwoners, ondernemers, belanghebbenden, organisaties en verenigingen stimuleren en uitdagen om het landelijk gebied tussen Dongen en Oosterhout een kwaliteitsimpuls te geven. Op zaterdag 26 januari en zondag 27 januari (van 10.00 tot 16.00 uur) wordt hiervoor een zogeheten Dromenlab-sessie gehouden aan de Groenstraat 11 in Dongen. Iedereen is welkom om ideeën te delen!

Al eerder hield de gemeente Dongen een voorproefje op de aanpak. Dat gebeurde vorig jaar juni via een Dromenlab op het Europaplein. Met als doel: Kijken welke nieuwe kansen het verleggen van de wegverbinding N629 biedt voor het gebied ’t Blik, aan de westkant van Dongen. Tientallen Dongenaren gaven gehoor aan de oproep om mee te denken. Zij kwamen met ideeën, wensen en dromen op het gebied van ondernemerschap, recreatie, natuur, ontspanning en toegankelijkheid van het gebied. Het resultaat van de dag werd vastgelegd in een beeldend verhaal, het Dromenboek ‘t Blik.

Groen en verkeer

De Dromenlab-sessie maakte duidelijk dat Dongenaren volop kansen zien voor ’t Blik en omgeving. Ze hechten aan ‘groen’ en waarderen de faciliteiten in de natuur zoals de IJzertijdboerderij, de minicamping en de natuurtuinen als positief. Ze geven aan dat ze meer willen kunnen genieten van ’t Blik en maken opmerkingen over de verkeersveiligheid op de Heistraat maar ook op de wegen die daarmee in verbinding staan zoals de Hoge Dijk/Groenstraat en in ’t Blik. Het is volgens hen te druk, er is teveel vracht- en sluipverkeer, er wordt te hard gereden en oversteken is niet veilig.

Samen

Ook de gemeente Oosterhout is bezig om de landschappelijke kwaliteit van het gebied te verbeteren, maar dan aan de oostzijde van ‘t Blik. Oosterhout, Dongen en de provincie hebben nu afgesproken om samen verder op te trekken in de gebiedsontwikkeling. Voor het gehele gebied tussen Dongen en Oosterhout wordt de Dromenlab-aanpak ingezet. Samen met bewoners, stakeholders en ondernemers wordt het gebied verder ontwikkeld.

Sessies

Op zaterdag 26 en zondag 27 januari wordt een gebiedsbrede Dromenlab georganiseerd. Deze sessies zijn overdag te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur bij een pop-up pleisterplaats aan de Groenstraat 11 in Dongen. Hier kunnen dromen worden gedeeld en op een later moment worden de ideeën en plannen hier verder uitgewerkt en getest. Beide gemeenten en de provincie helpen bewoners, ondernemers en gebruikers de resultaten van het Dromenlab te vertalen naar concrete plannen en initiatieven, om zodoende het gebied tot een droomplek te maken.

Publicaties

Dit artikel is onder andere gepubliceerd in:

 

Recente berichten

Samen maken we de binnenstad van Terneuzen!

Samen maken we de binnenstad van Terneuzen!

De tijd van dromen is voorbij. Doe mee en steek je handen uit de mouwen! Zo prikkelden we bewoners, tijdens burendag op 28 september 2024, om deel te nemen aan de ontwerpsessie. Zo is uit het MaakLab gebleken dat de binnenhoven en het Huizingaplein meer naar de wensen van de bewoners ingericht kunnen worden.

Streep door het ombouwen van winkelcentrum tot ontmoetingscentrum

Streep door het ombouwen van winkelcentrum tot ontmoetingscentrum

Voor een sociaal sterk en leefbaar Bemmel onderzocht gemeente Lingewaard de haalbaarheid van een ontmoetingscentrum. Het idee? Bibliotheek Gelderland Zuid vestiging Bemmel, Cultureel Centrum De Kinkel, Stichting Clink! en Stichting Welzijn Lingewaard samen onder één dak.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734