Blauwe plekken

Frisse voorjaarsblik op on(der)benutte plekken

Het voorjaar is begonnen! In gedachten bij mijn jeugd, zie ik mijn moeder het papier in de keukenkastjes vervangen. En mijn vader buiten het kleed uitkloppen. Dagen achtereen stond de achterdeur open om huis, huisraad en gezin (J) te luchten. Een voorjaarstraditie die niet alleen bij ons gold; vrijwel elk huishouden in de buurt was druk aan de schoonmaak. Blijkbaar riep de ontluikende lente een collectieve behoefte tot ‘afstoffen’ op. Mensen hadden het niet breed en waren zuinig op hun inboedel. En met een beetje creativiteit en fantasie zag het huis er daarna heel anders uit. En voelde het ook fijner. Met zoveel vernieuwingszin en frisse wind kregen huizen en gebouwen geen kans te verstoffen, laat staan te vervallen tot ‘blauwe plekken’.

Blauwe plekken doen pijn

In een vorige blog introduceerde ik al de term ‘blauwe plekken’: panden of gebieden die nu nog leegstaan of on(der)benut zijn maar die mooie kansen bieden als we er met een creatieve bril naar durven kijken. Elk dorp, iedere stad, buurt of wijk heeft wel zo’n trieste plek waar mensen mee in hun maag zitten. Leegstand en ongunstig gebruik kosten veel geld, terwijl het onderhoud gewoon doorgaat. De jammerlijke aanblik heeft een negatief effect op de uitstraling en het woonklimaat van een buurt. Naar verloop van tijd treedt verloedering of misschien criminaliteit op. Dat doet pijn toch? Zeker als je weet dat betrokkenen soms een idee in hun hoofd hebben of er al een voorstel op de plank ligt. Zullen we dit voorjaar eens met een frisse blik kijken hoe we die kansen kunnen verzilveren? De nieuwe omgevingswet maakt het voor belanghebbenden makkelijker om ruimtelijke projecten te starten.

PROVADA

Op 5, 6 en 7 juni a.s. staan de Plekkenmakers op de vastgoedbeurs PROVADA in de Amsterdam RAI. We treffen er partijen die met pijnlijke ‘blauwe plekken’ kampen waar ze liever vandaag dan morgen vanaf willen. En partijen die willen investeren in plekken met perspectief en hulp inroepen om dit te zien en te organiseren. PROVADA is de ideale ontmoetingsplek om verbindingen te leggen om samen aan te pakken.

Toon uw blauwe plek(ken)

In de aanloop naar PROVADA kunt u alvast ‘blauwe plekken’ aanmelden op onze Facebookpagina. Ook op PROVADA zelf brengen we ruimtelijke pijnpunten in kaart, aangedragen door bezoekers. Op 7 juni a.s. maken we de top 3 ‘Blauwe plekken van Nederland’ bekend. Met uiteraard een passende prijs in de vorm van een Dromenlab® (!) voor de eigenaar van de meest genoemde of aangewezen plek. Heeft u een ‘blauwe plek’ in uw buurt? Of zit u ermee in uw maag? Laat het ons weten.

Met frisse ogen kijken

Aan het voorjaarsritueel van luchten en afstoffen zit een mentale kant. Het biedt de kans om dingen eens (letterlijk) in een frisser licht te bezien. Als Plekkenmakers willen we vanaf dit voorjaar uw ‘blauwe plekken’ in kaart brengen en vanuit een vers perspectief bekijken. Van goede rituelen moet je geen afscheid nemen. Daarom is de lente hét seizoen om doodse plekken nieuw leven in te blazen. Door kansen en mogelijkheden samen om te zetten in acties, maken we van blauwe plekken weer gave plekken!

Glenn van der Vleuten
Social innovator | Procesmanager | Bruggenbouwer

Recente berichten

16 bijeenkomsten over de Rotterdamse horeca in 14 gebieden

16 bijeenkomsten over de Rotterdamse horeca in 14 gebieden

Koffiedrinken op het terras of gezellig uit eten kunnen gaan, hoort bij een aantrekkelijke en veilige stad. Belangrijk is dat er een goede balans is tussen levendigheid van de horeca en een prettig woon- en leefklimaat.Voor ieder van de 14 deelgebieden in Rotterdam is een horecagebiedsplan opgesteld, waarin de visie en ambitie van de horeca is omschreven en om de drie jaar wordt herzien.

Verborgen buurthuis zoekt zijn plek in Oss

Verborgen buurthuis zoekt zijn plek in Oss

De Binnenstad? Verborgen buurthuis zoekt zijn plek in het nieuwe centrum van Oss OSS - Als straks het Warenhuis de huiskamer van het Osse centrum wordt, welke rol is er dan nog weggelegd voor De Binnenstad? Dit buurthuis leidt al decennia een relatief anoniem bestaan...

Op nieuwe kansen en dromen in 2024!

Op nieuwe kansen en dromen in 2024!

Wat een jaar! 2023 was een succesvol & co-creatief Plekkenmakers jaar! We kijken op een zonnige oudejaarsdag terug op een plezierige tijd van groei met nieuwe relaties en collega’s, leuke trainingen en mooie gesprekken. Het jaar waarin we AI-tool Chat-GPT verkenden, voor ons het woord van 2023. Maar ook het jaar van wederom waardevolle projecten door heel het land.

Alex Neves

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Alex als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Alex is stedenbouwkundige en architect bij De Plekkenmakers. Hij heeft een brede analytische kijk op ruimtelijke uitdagingen en brengt het DNA van de plek, kansen en mogelijkheden in kaart. Hierbij zoekt Alex naar de verbinding tussen de emotionele waarde voor mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van plekken.

alex@deplekkenmakers.nl
06 - 4128 2734