ParkHaven010

Blauwe plekken co-creatief ontwikkelen

Blauwe plekken zijn gebouwen of gebieden die nu een beetje pijn doen; ze zijn verouderd of staan leeg, liggen gevoelig bij de omgeving en/of er spelen meerdere thema’s. Tegelijk zijn er, als je goed kijkt, kansen voor ontwikkeling. De Plekkenmakers helpen ontwikkelaars zulke kansen te verzilveren met co-creatieve visie- en conceptontwikkeling.

Werk jij bij een ontwikkelaar of gemeente in een ontwikkelcombinatie aan een visie en plan voor de ontwikkeling van een blauwe plek? Spelen er meerdere thema’s die lastig zijn om te verbinden? Zijn er meerdere partijen betrokken met een eigen kijk op de locatie? ‘Moet’ je iets met participatie met buurtbewoners en belanghebbenden? En wil je een plek maken die bijblijft, leefbaar en bestendig is?

Kom dan naar PlekEvent: het inspirerende, energieke en creatieve online event van De Plekkenmakers. Met voorbeelden uit de praktijk en interactie met jou.

 

Vrijdag 26 maart van 11:00 tot 12:00 uur

 

PlekEvent: Era Contour over de ontwikkeling van ParkHaven010

Het onderwerp van PlekEvent op 26 maart is ParkHaven010 in Rotterdam. Te gast zijn Delian de Gier en Patrick van Oosten van Era Contour die met Ontwikkelcombinatie ParkHaven succes boekten met het ontwerp en de participatie-aanpak voor de gebiedsontwikkeling links en rechts van de Euromast.

De Parkhavenkade in Rotterdam is een typische blauwe plek: het gaat om een leeg stukje stad waar je niet altijd graag verblijft. De ontwikkeling ligt gevoelig bij de omgeving en er spelen meerdere thema’s: monumentale waarden, groen, geluid, mobiliteit en duurzaamheid.

 

ParkHaven010

De Plekkenmakers zijn gevraagd om met een participatie-aanpak een positieve beweging op gang te brengen. Dat deden wij door buurtbewoners, potentiële bewoners en andere belanghebbenden de kans te geven om op verschillende manieren mee te denken en te reageren op de planvorming. Onder andere met interactieve inloopavonden begin 2020 en een digitale presentatie van Ontwikkelcombinatie ParkHaven in een live-uitzending in februari 2021. Naar de uitzending keken ruim 700 belangstellenden uit de buurt, uit andere stadsdelen van Rotterdam en van buiten de gemeente.

RDM studio ParkHaven010

Het resultaat van de participatie-aanpak is dat met de input vanuit de omgeving het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp op een aantal belangrijke punten is aangepast, waarna de gemeenteraad van Rotterdam op 18 februari 2021 instemde met de ontwikkeling van Parkhaven010.

Benieuwd naar meer inspiratie voor een creatieve aanpak? In PlekEvent verdiepen we ons in co-creatieve visie- en conceptontwikkeling. Wij voeden je met leuke en praktische manieren om onderscheidende concepten te maken, om binnen de ontwikkelcombinatie of samenwerking een verbindend verhaal te smeden als basis voor het ontwerp. En we laten zien wat het oplevert als je de omgeving vanaf het begin bij de planontwikkeling betrekt en hoe je dat kunt doen.

 

De Plekkenmakers: anders denken en anders doen

Binnen de vastgoedwereld vallen De Plekkenmakers op met een visie die haaks staat op het technische gebouw-denken in vierkante meters en functionaliteiten. Het is onze overtuiging dat gebouwen en gebieden sneller en rendabeler tot stand komen met een gezamenlijk fundament. Vanuit een sterk verhaal en een authentieke positionering kun je waarde creëren. Dat geldt voor alle plekken, ook voor die lastige blauwe plekken.

Ook geloven wij niet in de standaard aanpak van een statische presentatie, wél in de energie van co-creatie en participatie. Wij gaan aan de slag samen met de mensen die de plek gaan maken én met de mensen die de plek mogelijk maken. Opdrachtgevers werken samen met gebruikers, daardoor is er bij onze manier van werken ook echt sprake van co-creatie. Met verschillende tools en methodes geven we richting aan concrete ideeën en investeren we in de relaties tussen de stakeholders onderling. De logica erachter is eerlijk: als je iets maakt voor mensen, moet je die mensen een stem geven.

Deze onderscheidende aanpak heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen bij allerhande complexe ruimtelijke uitdagingen. Meer lezen over de denk- en werkwijze van De Plekkenmakers? Klik hier voor het diepte-interview zoals dat tijdens de Provada is gepubliceerd in Vastgoedmarkt.

 

Recente berichten

Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan

Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan

Het voormalig verpleeghuis De Hey-Acker in Beneden-Leeuwen staat al twaalf jaar ‘leeg’. In samenwerking met De Kernen, zorggroep Maas & Waal en gemeente West Maas en Waal zijn De Plekkenmakers het proces gestart om de herontwikkeling van het pand en omliggend terrein uit te bouwen tot een zorgzame buurt.

Bloemhof. Mijn huis en bodemdaling

Bloemhof. Mijn huis en bodemdaling

De Plekkenmakers hebben de afgelopen maanden de Gemeente Rotterdam i.s.m. coöperaties Hef Wonen en Woonstad Rotterdam geholpen met het organiseren, faciliteren en begeleiden van live bijeenkomsten voor bewoners en ondernemers op drie locaties in Bloemhof. Via digitale bijeenkomsten vanuit het Timmerhuis werden ook particuliere verhuurders geïnformeerd over bodemdaling.

Van top down, zoals we het altijd deden, naar de tijd van bottom up

Van top down, zoals we het altijd deden, naar de tijd van bottom up

In de derde weg werken we samen aan nieuwe ideeën en voeren dat ook samen uit. Ieder vanuit zijn eigen belang en kennis. De gemeente bewaakt het budget en de wettelijke kaders en de belanghebbenden brengen hun kennis van de praktijk mee. Zo zijn zij samen eigenaar van de plannen en de uitvoering.

Glenn van der Vleuten

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Glenn als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Glenn is kwartiermaker en participatie specialist bij De Plekkenmakers. Centraal in zijn werkzaamheden staat: verandering. En meer in het bijzonder co-creatie en sociale innovatie. Hij voegt creatiekracht toe aan vraagstukken en weet dit als geen ander om te zetten in organisatievermogen.

glenn@deplekkenmakers.nl
06-10886132