ParkHaven010

Blauwe plekken co-creatief ontwikkelen

Blauwe plekken zijn gebouwen of gebieden die nu een beetje pijn doen; ze zijn verouderd of staan leeg, liggen gevoelig bij de omgeving en/of er spelen meerdere thema’s. Tegelijk zijn er, als je goed kijkt, kansen voor ontwikkeling. De Plekkenmakers helpen ontwikkelaars zulke kansen te verzilveren met co-creatieve visie- en conceptontwikkeling.

Werk jij bij een ontwikkelaar of gemeente in een ontwikkelcombinatie aan een visie en plan voor de ontwikkeling van een blauwe plek? Spelen er meerdere thema’s die lastig zijn om te verbinden? Zijn er meerdere partijen betrokken met een eigen kijk op de locatie? ‘Moet’ je iets met participatie met buurtbewoners en belanghebbenden? En wil je een plek maken die bijblijft, leefbaar en bestendig is?

Kom dan naar PlekEvent: het inspirerende, energieke en creatieve online event van De Plekkenmakers. Met voorbeelden uit de praktijk en interactie met jou.

 

Vrijdag 26 maart van 11:00 tot 12:00 uur

 

PlekEvent: Era Contour over de ontwikkeling van ParkHaven010

Het onderwerp van PlekEvent op 26 maart is ParkHaven010 in Rotterdam. Te gast zijn Delian de Gier en Patrick van Oosten van Era Contour die met Ontwikkelcombinatie ParkHaven succes boekten met het ontwerp en de participatie-aanpak voor de gebiedsontwikkeling links en rechts van de Euromast.

De Parkhavenkade in Rotterdam is een typische blauwe plek: het gaat om een leeg stukje stad waar je niet altijd graag verblijft. De ontwikkeling ligt gevoelig bij de omgeving en er spelen meerdere thema’s: monumentale waarden, groen, geluid, mobiliteit en duurzaamheid.

 

ParkHaven010

De Plekkenmakers zijn gevraagd om met een participatie-aanpak een positieve beweging op gang te brengen. Dat deden wij door buurtbewoners, potentiële bewoners en andere belanghebbenden de kans te geven om op verschillende manieren mee te denken en te reageren op de planvorming. Onder andere met interactieve inloopavonden begin 2020 en een digitale presentatie van Ontwikkelcombinatie ParkHaven in een live-uitzending in februari 2021. Naar de uitzending keken ruim 700 belangstellenden uit de buurt, uit andere stadsdelen van Rotterdam en van buiten de gemeente.

RDM studio ParkHaven010

Het resultaat van de participatie-aanpak is dat met de input vanuit de omgeving het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp op een aantal belangrijke punten is aangepast, waarna de gemeenteraad van Rotterdam op 18 februari 2021 instemde met de ontwikkeling van Parkhaven010.

Benieuwd naar meer inspiratie voor een creatieve aanpak? In PlekEvent verdiepen we ons in co-creatieve visie- en conceptontwikkeling. Wij voeden je met leuke en praktische manieren om onderscheidende concepten te maken, om binnen de ontwikkelcombinatie of samenwerking een verbindend verhaal te smeden als basis voor het ontwerp. En we laten zien wat het oplevert als je de omgeving vanaf het begin bij de planontwikkeling betrekt en hoe je dat kunt doen.

 

De Plekkenmakers: anders denken en anders doen

Binnen de vastgoedwereld vallen De Plekkenmakers op met een visie die haaks staat op het technische gebouw-denken in vierkante meters en functionaliteiten. Het is onze overtuiging dat gebouwen en gebieden sneller en rendabeler tot stand komen met een gezamenlijk fundament. Vanuit een sterk verhaal en een authentieke positionering kun je waarde creëren. Dat geldt voor alle plekken, ook voor die lastige blauwe plekken.

Ook geloven wij niet in de standaard aanpak van een statische presentatie, wél in de energie van co-creatie en participatie. Wij gaan aan de slag samen met de mensen die de plek gaan maken én met de mensen die de plek mogelijk maken. Opdrachtgevers werken samen met gebruikers, daardoor is er bij onze manier van werken ook echt sprake van co-creatie. Met verschillende tools en methodes geven we richting aan concrete ideeën en investeren we in de relaties tussen de stakeholders onderling. De logica erachter is eerlijk: als je iets maakt voor mensen, moet je die mensen een stem geven.

Deze onderscheidende aanpak heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen bij allerhande complexe ruimtelijke uitdagingen. Meer lezen over de denk- en werkwijze van De Plekkenmakers? Klik hier voor het diepte-interview zoals dat tijdens de Provada is gepubliceerd in Vastgoedmarkt.

 

Recente berichten

Fijne (sport)zomermaanden!

Fijne (sport)zomermaanden!

Het is sportzomer 2021; het EK voetbal is gespeeld, de Tour de France werd gereden en de Olympische Spelen en de Grand Prix in Zandvoort zijn in aantocht. Boven op dit sportvermaak delen wij graag het laatste nieuws over De Plekkenmakers.

Co-creatieve conceptontwikkeling op locatie

Co-creatieve conceptontwikkeling op locatie

De Plekkenmakers zijn bezig om het idee van onze opdrachtgever Aschwin te vertalen naar een concreet concept. Aschwin wil de boerderij (die ooit gebouwd is door zijn overgrootvader) overnemen en transformeren tot groene oase met boutique farm!

Eline Amsing

Wil je meer weten
over dit bericht?

Neem contact op met Eline als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Eline is participatie specialist en projectmanager bij De Plekkenmakers. Ze is een specialist in erfgoed en de transformatie van monumentale gebouwen. Met haar verbindende rol gebruikt zij de energie en ideeën van mensen om plekken te maken met betekenis.

eline@deplekkenmakers.nl
06-55127057